NYHETER 2025-06-19 KL. 09:07

Världen kom till Väsbygården

Av Loke Johansson

Har du provat potatisrätten ”Papa a la Huancaina” från Peru? Det har i alla fall Herdis Malmström, 95, efter den första kulturfestivalen på vårdboendet Väsbygården.

Världen kom till Väsbygården
SMAKFULLT. Herdis Malmström, 95, lät sig väl smaka när personalen på Väsbygården bjöd på rätter från hela världen – en smakresa hon sent ska glömma. Foto: Roffe Andersson

Irak, Filippinerna och Bulgarien. Det är tre av de tretton länder som fick representeras när personalen på Väsbygården bjöd in till en matfestival med smaker från hela världen.

– Det var en slags pirog som var mycket god, men jag vet inte var den kom ifrån. Jag har stoppat i mig mycket, och det har varit väldigt gott, säger Herdis Malmström, 95 år.

På Väsbygården, strax väster om Vallentuna centrum, fick de äldre smaka på bland annat etiopiska och eritreanska röror serverade i det syrliga brödet injera – en rätt som minst sagt sticker ut från den vanliga matsedeln.

Vill ge tillbaka

Hjärnan bakom initiativet är Ledya Saeed Hana, 53, som jobbar på Väsbygården och själv kommer från Irak. Hon ser det här som ett sätt att ge tillbaka.

POTÄTER. Peru är potatisens hemland. Foto: Loke Johansson

– Det här är gamla lärare, sjuksköterskor och samhällsbärare som bor här. De förtjänar allt. Det här är ett sätt att tacka dem som varit med och byggt upp det här fantastiska landet, säger hon.

Dagarna blir lätt lika varandra, och då blir maten extra viktig. För att kunna genomföra allt har hela personalstyrkan gått ihop och pytsat in sina bästa recept från sina hemländer.

– De som bor här kan inte åka till andra länder eller ens ta sig till centrum så lätt. Då tänkte jag: varför inte ta världen till dem istället? säger Ledya.

KULTURUTBYTE. Vid Herdis bord var det god stämning. Foto: Loke Johansson

Bra betyg

Herdis Malmström, 95, gick in helhjärtat i uppgiften att smaka sig genom världens kök och rundade av med något hon kände igen – kokt potatis.

– Det har varit mycket som varit väldigt gott. De har ordnat det så trevligt, förstår du. Man känner igen några grejer, men det är absolut inte maten man är van vid, säger hon.

Fick du någon favorit?

– Ingen aning om vad som kom varifrån. Men gott var det. Ibland vet man inte ens vilket land maten kommer ifrån. Vi får ju biff stroganoff ibland – det låter ryskt, men känns mer svenskt, säger Herdis, mätt och belåten.

Palle Thomaeus, 72, flyttade in på Väsbygården för två år sedan efter övertalning från dottern. Det är han tacksam för i dag. Innan efterrätten serverades passade han på att hålla ett tal till alla 59 stycken boende och all personal.

– Jag är väldigt tacksam för den här tillställningen, säger han till Vallentuna Nya efter varma applåder.

Han tycker det var spännande att prova mat från alla länder, och han gillar när han får prova saker han inte gjort innan.

– Det är så många olika nationaliteter bland personalen, så det var väldigt trevligt att få smaka mat från alla dessa länder, säger Palle.

Var det något du inte testade?

– Jag hoppade över allt med fläsk eller kyckling. Jag vet hur de stackarna har det, säger han.

Och betyget?

– Full pott, avslutar Palle med ett leende.

ORIENTALISKT. Saffransriset vid det kurdistanska bordet var populärt. Foto: Loke Johansson

KAFFEDOPP. På fikabordet fanns bland annat baklava. Foto: Loke Johansson

POTÄTER. Peru är potatisens hemland. Foto: Loke Johansson