NYHETER 2024-09-26 KL. 09:27

Vävstugeföreningen bjöd in till prova-på-vävning

Av Anneli Leijel

I lördags bjöd Vallentuna vävstugeförening in till prova-på-vävning i Kulturhuset. På caféscenen stod några vävstolar, modell mindre, och alla som ville fick prova på att väva.

– Vi blir fler och fler medlemmar och det är roligt. Vårt mål är fem nya medlemmar per år, säger Ing-Marie Elfström, ordförande för vävstugeföreningen.

Vävstugeföreningen bjöd in till prova-på-vävning
VÄVHJÄLP. Samuele, 7 år, får hjälp av Anna från vävstugeföreningen att väva. Med på bilden är också mamma Louise och lillasyster Aurelia. Foto: Roffe Andersson

Även om vävstugeföreningen vänder sig till vuxna, så fick alla som ville testa denna lördag.

En av dem som kom förbi för att prova på att väva var Samule, 7 år. Han kom tillsammans med sin mamma Louise och lillasyster Aurelia, snart 4 år.

– Samuele har vävt mycket med ram hemma och han tycker det är jätteroligt, berättade mamma Louise.

En annan som kom förbi och satte sig vid en av vävstolarna och började väva var Marie-Louise Olsson. Hon bor i Östergötland men hälsade just nu på sin dotter i Vallentuna.

KLÄDSAM DRESS. Marie Drotte Bark är en av dem som varit med länge i Vallentuna vävstugeförening. I lördags kom hon i en grön klänning och en hatt i samma gröna band – hatten har vävts i vävstugeföreningens lokaler. Foto: Roffe Andersson

ÖNSKAR BLI FLER. Ing-Marie Elfström är ordförande för vävstugeföreningen. – Vi blir fler och fler medlemmar och det är roligt. Vårt mål är fem nya medlemmar per år. Foto: Roffe Andersson

– Det var längesedan jag vävde. Jag gick en vävkurs på 1990-talet och fick då låna hem en vävstol som man kunde fälla ihop. Jag vävde allt möjligt då, som dukar och väggbonader, berättade Marie-Louise Olsson.

Tidningskorg

Marie Drotte Bark är en av dem som varit med länge i Vallentuna vävstugeförening. Dagen till ära kom hon i en grön klänning och en hatt i samma gröna band – hatten har vävts i vävstugeföreningens lokaler.

– Vi vävde flera hattar till vårt 40-års juibileum. Det går att väva i nästan alla material. De här flugsmällorna är också vävda, sa Marie Drotte Bark och visade ett par fina flugsmällare.

Hon visade också två vävda runda korgar som till exempel kan användas som vaser, om man lägger i en extra glasvas.

LOKAL RÅVARA. Här har vävstugeföreningen återbrukat Vallentuna Nya och gjort korgar av tidningarna. Foto: Roffe Andersson

– Här består väven av Vallentuna Nya tidning, berättade Marie Drotte Bark och höll upp en av korgarna.

När Vallentuna Nya skrev om vävstugeföreningen hösten 2023 lyfte ordförande Ing-Marie Elfström fram begreppet Kasam, känslan av sammanhang, som är viktig för att känna välmående.

– Jag tror att en sådan här förening bidrar till det. Vi behöver mer och inte mindre av sådana här sammanhang, sade Ing-Marie Elfström.