Nypremiär för Össeby Gospel i Vada kyrka

Nypremiär för Össeby Gospel i Vada kyrka

Uppträder tillsammans med en av Sveriges mest kända gospelkörer

Den 7 mars ger Össeby gospel en konsert i Vada kyrka tillsammans med Vasa gospel, en av Sveriges mest kända gospelkörer som turnerat över hela Europa.

Några av medlemmarna i Össeby ser fram mot konserten med skräckblandad förtjusning – innan de nyligen gick med i kören hade de aldrig vågat sjunga offentligt.
–Det har alltid varit en dröm att få vara med i en kör, men inte ens i skolan vågade jag sjunga så andra hörde, säger Alexandra Lindblom. När jag nämnde det för Ann-Louise Wistrand som är körledare här började hon tjata om att jag skulle följa med på en repetition. Hon sa att om det blev för läskigt att sjunga kunde jag ju bara lyssna lite och sedan gå. Men tack och lov så blev jag kvar.

Kören har samlats för en av de sista genomgångarna inför den stundande konserten. Efter att ha mjukat upp stela nackar och axlar följer röstövningar innan de tar de sig an den första sången ”Wade Into the Water”. Det låter så proffsigt att någon påpekar att de inte har några antagningsprov, utan alla som vill får vara med. Några män syns dock inte till.

Söker ständigt efter män
–Nej, det är tyvärr brist på män överallt i körvärlden, suckar Ann-Louise. Vi löser det genom att tjejer får sjunga tenorstämmorna. Ingen kan ta basen däremot, men det är vanligt att man sjunger tre stämmor utan bas i gospel.

PREMIÄRDAGS. Körledaren Ann-Louise Wistrand längtar till sin första stora konsert med Össeby gospel.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Flera säger att de letar efter sångare bland vänner och bekanta ”men kommer en ensam man hit och ser alla kvinnor blir han nog skrämd…”

Det har gått 26 år sedan Josefin Wannérus satte upp en lapp i Brottbys mataffär – som då hette Samryds – om att starta en gospelgrupp. Det kom 6-7 personer, och kören Karby gospel var född. Efter att ha flyttat från Karbyskolan till Össeby-Garns församlingshem bytte man namn till Össeby gospel. Josefin ledde kören fram till september förra året då Ann-Louise tog över, och några av medlemmarna har kommit ännu senare.

–Eftersom det här blir vår första stora konsert i den här konstellationen ville vi göra något extra, säger Ann-Louise. Jag bjöd in Vasa gospel och vi lyckades få till en tid som fungerade. På konserten kommer körerna sjunga både var för sig och tillsammans.

Musiken räddade barns liv
Kanske är Nancy Osumba den körmedlem som ägnat sig åt gospel längst av alla. Redan som barn sjöng hon i kyrkan i Kenya, men att hon hittade gospelkören i Össeby för tio år sedan var en ren slump.
-Jag jobbade som LSS-assistent i Täby och följde med en person som behövde hjälp att komma hit. Det var inte meningen att jag skulle börja sjunga i kören, men det var ju precis vad jag längtat efter – att få sjunga gospel på engelska! Det var annorlunda mot hur vi sjöng i Kenya, men jag kom ändå in i det snabbt. Kören har betytt mycket inte bara för mig, utan också för många barn i mitt hemland. Min syster har ett hem där för barn som förlorat sina föräldrar i AIDS, och de hade så lite pengar att de inte ens kunde ge medicin till en del barn som inte skulle klara sig utan. Då hjälpte kören till och samlade in pengar under konserter. De räddade helt enkelt livet på de barnen!

Dela artikeln här:

Peter Palmquist

Nyfiken Vallentunaentusiast som är lyckligast när han får berätta om vanliga människors liv. Har bott större delen av livet i Vallentuna, älskar djur (särskilt katter och skator), loppisar och är en internationellt erkänd ABBA-expert.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *