KULTUR 2020-11-13 KL. 10:52

Sex bidrag från Vallentuna gör upp om en plats i funkisfestivalen

Av Anneli

Sex bidrag från Vallentuna gör upp om en plats i funkisfestivalen

MÅLET ÄR NALEN. Det är ett bra startfält med sångare som ställer upp i årets deltävling i funkisfestivalen i Vallentuna.
Foto: VALLENTUNA KOMMUN

Lördagen den 21 november är det dags. Då hålls funkisfestivalens deltävling i Vallentuna där sex personer tävlar om en plats i semifinalen på Nalen i april.

Deltävlingen äger rum på Vallentuna teater – men tyvärr utan publik på grund av pandemin. Istället kommer den att sändas digitalt.
–Det blir en live-sändning där den som tittar har möjlighet att rösta och så kommer vi att ha en jury på fyra personer. Juryn kommer att finnas på Vallentuna teater och få höra de tävlande bidragen då, för första gången, berättar Anette Fahlcrantz, projektledare för Vallentunas deltävling.

I juryn sitter Marie Gustavsson, bibliotekschef, Lars Carlsson (C) ordförande i fritidsnämnden och Joanna Eriksson, skådespelerska, känd för att bland annat ha spelat ICA-Cindy i tevereklamen, samt en person till som inte är utsedd ännu.

Det blir en ung person från Klubb Cosmos, fritidsgården för personer från 13 år och uppåt som har en funktionsvariation.

Även om det är tråkigt att deltävlingen sker utan publik innebär live-sändning också en möjlighet, och det är att alla Vallentunabor som vill kan se den. Den sänds via vallentuna.se/funkis och där kommer också all info att finnas om hur omröstningen går till.

Funkisfestivalen är Sveriges största sångtävling för personer med en funktionsnedsättning inom LSS. 20 kommuner är med och varje kommun har sin egen deltävling som utser en vinnare, som går vidare till semifinalerna på Nalen i Stockholm. Tolv finalister får sedan tävla i finalen på Stockholm Waterfront i augusti.
– För att vara med ska man vara över 15 år och ha en kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Det här är en grupp som annars är väldigt osynlig och marginaliserad på den nationella kulturscenen, säger Ann Epstein, projektledare i föreningen Funiksglädje som arrangerar tävlingen.

De flesta tävlande sjunger covers på melodifestivallåtar. En del uppträder med eget material. De sex som tävlar i Vallentuna den 21 september kör alla covers.
–Nytt för i år är att alla sjunger till en live-orkester. Det är kulturskolans lärare som utgör orkestern, och vår kapellmästare Dicken Hedrenius som arrat låtarna. Vi har också två konferencierer med från Klubb Cosmos som leder showen framåt. Varannan tisdag ses vi och repeterar tillsammans, berättar projektledaren Anette Fahlcrantz.

Svårt med lappröstning
Några av de sex personerna som är med i år har också varit med tidigare.
–Funkisfestivalen förtjänar all uppmärksamhet. Det är lite nervöst inför live-sändningen, att allt klaffar. Förra året hade vi lappar som publiken skrev på och så samlade vi in dem och räknade rösterna. Det känns väldigt avlägset nu i pandemi-tider, säger Anette Fahlcrantz.

Fakta:
Musiktävlingen startade 2011 av föreningen Funkisglädje och hette då Funkismello. Det är Sveriges största melodifestival för personer över 15 år med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning inom LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Vallentunas deltävling sker i år den 21 november med start kl 15.00 på vallentuna.se/funkis