SPORT 2022-11-03 KL. 09:15

ADHD pausar drömmen om college

Av Jonny Andersson

ADHD pausar drömmen om college
LANDSLAGSSPELARE. Theo Beckman (nummer 84) springer 40 meter på 4,7 sekunder och har blivit en viktig offensiv kugge i Sveriges utvecklingslandslag. Foto: Jarmo Vehkomäki

Hans diagnos, ADHD, har format honom till en av Sveriges lovande talanger men samtidigt medfört att han inte kom in på riksgymnasiet han drömt om.

Ormstakillen Theodor Beckman spelade förförra helgen nordiska mästerskapen i amerikansk fotboll där Sveriges utvecklingslandslag, killar födda 2005-06, tog brons efter att i bronsmatchen sprungit över Norge, 48–0.

– Vi borde spelat bättre mot Danmark och gått till final. Vi gjorde tre touchdowns som blev bortdömda och var statistiskt bättre. Mot Norge ville vi ta revansch och tog den, berättar Theodor Beckman.

Han var tio år när han bestämde sig för att amerikansk fotboll var sporten för honom. I traditionell fotboll fick han inte utlopp för all sin energi.

– Att tackla och bli tacklad passar min ADHD. Jag gillar all fysisk sport och amerikansk fotboll är perfekt.

Bollen ska fångas
För att belysa hans syn på kontaktsporten målar vi upp bilden av ett offensivt spel där han som wide receiver kutar i full fart för att fånga bollen och föra lagets spel framåt i plan. Vilken är då hans känsla när han i ögonvrån ser att en försvarspelare kommer i motsatt riktning och att det kommer att smälla?

– Tackling, smällen, kommer att komma. Jag ska säkra bollen, inget annat gäller. Därefter får jag ha fokus på smällen. Ibland är det fruktansvärt, samtidigt häftigt. Jag gillar när det smäller, säger ”Theo” och skrattar.

Snabb och tuff
Vi pratar fram och tillbaka om hur våldsamt det kan se ut när flera försvarsspelare ibland manglar en ensam anfallare. Theo fortsätter att skratta och le.

– Det är ingen som hinner ifatt mig. Jo, jag är jäkligt snabb, säger han och menar det.
– Hundra procent.


För att nå drömmen om gymnasiestudier i Uppsala och därefter college i USA, behöver Theo Beckman tackkla sin ADHD och lyfta på betygsskalan. Foto: Roffe Andersson


Är du snabbast på Vallentuna gymnasium på distanser från 5-35 meter?

– Ja, det tror jag. Det är min snabbhet, storlek och tuffhet som gör mig till en bra wide receiver, säger han och visar videoklipp från appen Hudl där det framgår att han springer ifrån, runt och över försvarsspelare.
Sannolikt finns det klipp där han blir ”proppad”, dessa visar han inte.

Allsidig
Grejen med Beckman är att han än så länge används i flera roller. Under NM i Vanda, Finland var han även kicker och punter, alltså den som sparkar bollen från långa avstånd eller sparkar över bollen till motståndarlaget. I klubblaget AIK är hans roller många fler. Där används han som: ”WR”, safety, kicker, punter samt punt- och kick returner.

– Jag älskar det, jag vill spela mycket. Måste jag välja är jag ändå wide receiver och är topp 3 i min årskull.

Självförtroende lider han inte brist på och 110 i bänkpress kommer som en stilrent insmygen bisats.

Svårt i skolan
Men. Han är även öppen med att hans mål var att komma in på Celsiusgymnasiet i Uppsala där man har riksintag för bland annat amerikansk fotboll.

– Jag hade för dåliga betyg för att komma in.

Familjen har ordnat boende till Theo i Uppsala och hans mål är att höja betygen i grundämnen för att kunna skifta skola, förhoppningsvis till nästa läsår.

– Svenska, engelska, nämner han som ämnen han vill lyfta sig i, samtidigt som han tillstår att han har problem att fokusera när det kommer till just ”plugg”-ämnen.

Då har han betydligt enklare att plugga in alla hundratals spelvarianter som finns inom amerikansk fotboll.

– Spelboken är kul att plugga, det sätter sig direkt. Saker jag gillar har jag lätt att lära mig, annars är det jobbigare men jag ska bli bättre.

Varför är Celsiusgymnasiet så viktigt?

– 70 procent av eleverna kommer in på college i USA, med sporten på programmet och det är dit jag vill.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se