SPORT 2022-04-14 KL. 14:00

Avbytare Brottbys premiärhjälte

Av Jonny Andersson

Kreatör. Erik Engblom hade stor del i att BSK vann kampen på det centrala mittfältet. Foto: Roffe Andersson

Möjligen ännu omtöcknade efter cupförlusten mot Kåre veckan innan, höll Brottby SK på att sjabbla bort division 4-premiären innan superavbytaren Philip Bäck med två mål visade hunger i boxen.

Brottby SK inledde i söndags fotbollssäsongen i Upplandsfyran med 3–2 mot Roserberg. Med större kyla och färre halvträffar skulle segermarginalen varit ett par mål större.

Som exempel hade ex-allsvenske Amadou Jawo en handfull finfina chanser utan att hitta innanför stolparna. Segern gladde hur som helst tränaren Robin Blixt.

– Vi spelar bra i dag. Håller upp tempot, får in bollar centralt och ut på kanterna och skapar chanser, säger Robin Blixt och medger att det hade varit tungt att lämna ifrån sig poäng sett till matchbilden.

Matchhjälte. Under sin halvtimme på plan hann Philip Bäck ordna tre poäng i seriepremiären mot Rosersberg. Foto: Roffe Andersson

Den faran förelåg dock hela tiden. Premiären var bara fyra minuter gammal när Sigtunalaget tog ledningen efter frikostigt agerande i BSK:s backlinje. I stora drag var det Roserberg enda egentliga farlighet första 45, å andra sidan brände hemmaspelarna alla chanser man rättmätigt tillskansade sig.
Drygt tio minuter in i andra halvlek kom den välförtjänta kvitteringen. En perfekt avväg lång krossboll hade André Grésillon som adressat och från mittlinjen sprintade han rakt fram innan han från straffområdslinjen vinklade in 1–1 precis intill målvaktens högra stolpe.

Målet hade dock oväntad effekt. Istället för att öka intesiteten blev BSK-arna passiva och släppte in gästerna i matchen. Leo Berggren fick mer att stå i och en nick var inte långt ifrån att resultera när bollen stök Brottbymålvaktens överliggare.

Lyckat byte
Med halvtimmen kvar skickade Robin Blixt in Philip Bäck som partner till ”Amo” Jawo på topp. Bytet bar frukt direkt. Jawo dribblade sig loss i utkanten av straffområdet. grundlurade målvakten och skickade bollen parallellt med mållinjen där Bäck kom slajdande och ”plöjde” in 2–1.

Officiellt tillskrevs Amo Jawo målet. Det är inget man köper i Brottbylägret.

– Han blir för kaxig om han börjar göra mål också, säger Robin Blixt med glimten i ögat.

På 50 meters avstånd såg det ändå ut som att Philip Bäck behövde hjälpa bollen över linjen. Och Bäck var inte klar med det.

Spetskompetens. Han har tappat i fart, men i teknik och smartness är Amo Jawo ovärderlig för Brottby SK. Foto: Roffe Andersson

Onödig straff
Innan han slog till för andra gången hann hemmalagets tungfotade backlinje ställa till det med en straff som konsekvens. Den möjligheten tog gästernas lagkapten, Victor Levén, vara på.

– Vi hade hela första och det kändes att vi skulle ta det här, säger Philip Bäck och kallar sig, med ett leende, ”super sub” efter slutsignalen.

Segermålet var definitivt hans och innehöll såväl kraft, teknik som vilja, när han med huvudet och andra kroppsdelar stångade sig in i straffområdet och tryckte in 3–2 i 84:e minuten.

– Väldig skönt att börja med tre poäng, säger han och får medhåll av Robin Blixt:

– Rosersberg var ett topplag förra säsongen, så det här var en bra insats. Det var bara när vi själva drog ner tempot som Rosersberg fick mer att säga till om, säger Brottbytränaren.