SPORT 2023-12-21 KL. 10:10

Bosse har fått ordning på spelet

Av Jonny Andersson

Runans veteran bowlar bättre än på många år. Han har bowlat i 54 år, men det är en tid sedan Bo Karlsson Bodin, BK Runan, var hetare än nu. Hans 931 poäng, av 1200 möjliga, i senaste seriematchen är mycket skarpt.

Bosse har fått ordning på spelet
ANKARE. Hans pappa spelade bowling och redan som 10-åring började Bo Karlsson Bodin. I dag är han tillsammans med Robin Lundqvist och Roger Franzén en av Runansspelarna med kapacitet att nå uppåt höga 800 poäng på fyra serier. Foto: Roffe Andersson

Om ett par timmar ska Bo Karlsson Bodin, 64 år, spela tävling för pensionärer hemma i Vallentuna Bowlinghall och vi träffar honom innan. Det råder ingen tvekan om att han är glad över 931 poäng i lagets senaste division 3-match.

– Det är bra att komma över 900 i ligan. Under en ligasäsong gör man kanske över 900 vid något enstaka tillfälle.

Bosse refererar till en insats BK Runan gjorde i januari 2019. Åtta spelare spelade fyra serier och gemensamma resultatet blev 7 502 poäng (snitt på 234 per serie). Det var då nytt svenskt rekord, men i fjol blev Vallentunaklubben av med rekordet. Surt för Bosse är att han satt på bänken när lagkompisarna, som var på högre nivå än dagens trupp, gjorde rekordresultatet.

– Jag platsade inte.

Bäst under Exit-åren

Bosse började bowla som 10-åring och hade sin bästa tid på 1990-talet med en annan Vallentunaklubb – BK Exit. Då nådde han som regel över 200 poäng per serie. Exit startade i division 4 och nådde division 1 innan många gått in i familjerelationer med barn och klubben lades ner. Sedan dess spelar han för Runan, dock med ett långt uppehåll på 14-15 år.

– Jag drog hälsenan 1998 och det tog många år innan jag började igen.

Under alla år har han aldrig nått maximala 300 poäng i tävling eller seriespel. I träning har det däremot skett.

Bästa minnet är 24 strike på raken. Han fick alltså ner samtliga tio käglor 24 gånger i följd. Protokollet har han sparat.

– Härligt minne, säger han och skrattar.

Bo Karlsson Bodin nådde nästan 234 poäng i snitt i Runans senaste seriematch. Foto: Roffe Andersson

Rutinerad

Hemmahall har betydelse. Här känner Bosse och lagkompisarna till underlagets oljeprofil och vi ser honom göra fem strike innan han ger sig.

Det har varit problem med hallens oljemaskin, vilket rutinerade Runanspelare märker av och gör justeringar i klotval och spelstrategi.

Till yrket är Bosse golvläggare, att han skulle riggat hemmabanorna skrattar han snabbt bort.

– Det går inte. Hade varit bra, men går inte, säger han och fortsätter:

– Vi är fem sex i klubben som vet vad oljeprofil handlar om, hur man spelar på olika profiler. Andra har sin spelstil oavsett underlag.

Golfar sommartid

Runan ligger i mittskiktet av division 3-tabellen med sex vinster på elva matcher. Målet på sikt är att återta en plats i division 2. Minst.

– Vi tränar gemensamt på torsdagar och det är jättekul. Jag uppskattar gemenskapen.

Under sommarhalvåret håller han kroppen i trim med golf.

– Sporterna går om varandra. Klarar man av en golfsving kan man spela bowling på vinterhalvåret.

Numera spelar många yngre med båda händerna på klotet och får därigenom oerhörd rotation på klotet. En del har dessutom teknik och vigheten att spela som både vänster- och högerspelare. Bosse har inga problem med detta, ser det som naturlig utveckling. Men att han skulle byta teknik är inaktuellet.

– Jag skulle gå av på mitten, säger Bo Karlsson Bodin.