SPORT 2024-08-15 KL. 09:07

Bra insats var otillräckligt

Av Jonny Andersson

Trots säsongens spelmässigt bästa insats kammade Vallentunas damer noll i division 3-fotbollens höstpremiär mot Ursvik IK. Sundbybergsklubben hade effektiviteten och åkte hem med tre poäng i bagaget.

– Nej, det är inte nära men jag tycker att vi gör en jättebra match, löd Pontus Johanssons direkta analys efter matchen mot serieledarna.

Bra insats var otillräckligt
KAMP. Matilda Nordén och övriga i VBK:s backlinje sattes på prov mot Ursvik, men stod upp och redde ut det mesta. Foto: Tomasz Piwinski

I vårsäsongens sista match gjorde Vallentuna en riktigt bra match mot just Ursvik. Då som nu gjorde Ursvik tre mål.

VBK-tränaren hade ingen intention att bortförklara 0–3-resultatet, men mindes en målchans som kanske kunde skakat om gästerna och förändrat matchutgången.

Denna kom redan i andra minuten när Clara Högberg spelade fram Elma Ringh i ett friläge. Det blev en femti-femti-duell mellan Elma och målvakten, Elma hann först fram till bollen, men Ursviks målvakt hann ner i knäsittande och fick skarven på sig. Med en sekunds ytterligare marginal hade kanske VBK:s kantspringare fått lite lyft på lädret och firat 1–0.

Få skarpa lägen

Fler tidiga målchanser kunde Johansson inte dra sig till minnes. I sanningens namn inte några senare gyllene lägen heller. Nämnda Elma Ringh hade dock ett vänsterskott som med lite mer fart vållat målvakten problem vid vänstra stolproten.

– Spelmäsigt är det jämnt med få superklara målchanser för något av lagen. Skillnaden är att Ursvik utnyttjar sina chanser.

AVGJORDE Jessica Landström i duell med Clara Högberg. Den som matchen vann Landström som dessutom gjorde två av Sundbybergslagets mål. Foto: Tomasz Piwinski

0–1 kom efter en hörna med halvtimmen spelad. Hörnan var flackt och hårt slagen och möttes av en perdekt nick som Sofia Ehrnström Vestlund var chanslös på.

Den tyngd och beslutsamhet gästerna visade i den typen av situationer imponerade på Vallentunatränaren. Men han imponerades även av egna elvans inställning. Läxan från förra mötet var att undvika långbollar i möljligaste mån. Man visste att Ursviks backlinje föll av tidigt och nyckeln var att hitta fram mellan gästernas mittfält och backlinje.

– Tjejerna gör det jättebra. Vi spelar frejdigt, en bra passningsorienterad fotboll där vi har kontroll över mycket i det vi gör.

Att Ursvik ändå stod emot, menade VBK-tränaren säger mer om Ursviklagets kompetens än hans spelares intentioner att triumfera på taktiken.

”Släkten är värst”

I upptakten av andra halvlek var Vallentunas problem att Sundbybergslaget har Jessica Landström, 39. Den forna landslagsspelaren, som fick sitt nationella genombrott som tonåring i VBK, gjorde på fem minuter både 0–2 och 0–3. Med det var hemmalagets poängdröm minimerad.

STABIL. Understödd av lagakaptenen Lina Sinzenhauser fick Sofia Ehrnström Vestlund den hår bollen. Trots en bra insats fick Sofia hämta bollen ur nät tre gånger. Foto: Tomasz Piwinski

– Mot andra lag än Ursvik vinner vi med den insats vi gör i dag. Spelmässigt är det ett fall framåt, säger Pontus Johansson och reviderar inte målsättningen att som nykomlingar nå placeringarna 3-4 i sluttabellen.

Närmast har VBK bortamatch mot Kungsängen på schemat och det är en kamp om placeringar i tabellens mellanskikt. Kungsängen och Reymersholms IK är två poäng före i tabellen, Råsunda fyra före och för att nå tredjeplatsen är det nämnda trio VBK ska ifatt och förbi för att landa efter seriens topplag Ursvik och Frej Täby.