SPORT 2023-01-26 KL. 10:00

Carl Rune debuterade i världscupen

Av Jonny Andersson

Carl Rune debuterade i världscupen
LANDSLAGSÅKARE.Uthamrakillen Carl Rune, tävlandes för Täby IS SK, under ett skidloppet över 15 km fristil i Idre. Foto: Emma Wallskog/Bildbyrån

För några år sedan tog han rullskidorna från Uthamra till konstsnöspåren på Arninge golfklubb för att där mötas av taskigt underlag. Gångna helgen debuterade Carl Rune, 20, i svenska seniorlandslaget.

Carl är fostrad i Täby IS Skidor och fick gångna helgen debutera i skidlandslaget under världscupens sprinttävlingar i Livigno, Italien. Med 48 på nummerlappen startade han i lördags tidskvalet. Det gick inte som han drömt om.

– Jag var för uppskrämd av den höga höjden (1 800 meter över havet, reds anm) och av att debutera på den här nivån, säger 20-åringen.

Obrukade krafter
Det var en lite märklig syn att se hur pass pigg Calle var in över mållinjen och i målfållan. Sprintbanan var en av de flackare man sett, dock med ett 500 meter långt upplopp i motlut där det snackades om att åkarna skulle passa sig för att dra upp slutspurten för tidigt. Det skulle kosta i den sista branta slakmotan, sades det. Flera åkare fick ”klubban” sista 50-100 meterna, den mjölksyreknocken drabbade inte Calle.

– Det var väldigt lätt åkning första delen, jag tog det alldeles för lugnt.

Hade du outnyttjad energi sparad på det oändliga upploppet?

– Ja, tyvärr. Jag borde gjort det bättre och är besviken.

12 sekunder efter Klæbo
30 åkare får fortsätta efter ett tidskval, Calle slutade 48:a bland 55 startande och därmed var hans debuthelg över. Han såg landslagsdebuten som ”plåster på såret” då hans egentliga säsongsmål var U23-VM i Whistler, Kanada, som inleds i helgen.


NY I LANDSLAGET. Carl Rune poserar för ett porträtt under en fotografering för det svenska skidlandslaget den 31 maj 2022 i Falun. Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån


Att han inte togs ut har delvis sin förklaring i att sjukdom trasat sönder hans första halva av säsongen. Han var i stort sett ifrån tävling och bra träning i fem veckor. Han är dock så ung att U23-VM kan bli aktuellt i ytterligare två år.

– Det känns dumt att gräma sig över att det inte blev U23-VM, jag får förhoppningsvis fler chanser, säger han.

Med den insikten kan han se VC-debuten som en bonus. Han har stått på samma startlinje som alla norska storheterna med Johannes Høsflot Klæbo i spetsen, Italienska esset Pellegrino med flera och det är annat än att åka i Skandinaviska cupen. Och sannolikt väntar fler chanser. I synnerhet när Falun 17-19 mars står som VC-arrangör och Sverige får plocka in fler åkare.

Fakta
Namn: Carl Rune.
Ålder: 20 år.
Bor: Vallentuna och Östersund.
Studier: Gick sina två första gymnasieår på Tibbleskolan, Täby, innan han flyttade upp till skidgymnasiet i Mora och läser sedan i höstas civilekonomi på Östersunds universitet.
Klubb: Täby IS Skidor.
Landslag: Ingår i talangtruppen Team Svenska Spel.
Meriter: Tvåa på JSM i sprint 2022 (endast besegrad av vinterns stjärnskott Edvin Anger). Har i junior-VM nått semifinal i sprint.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se