SPORT 2022-09-15 KL. 14:00

Drygt 200 sprang Brottbyrundan

Av Jonny Andersson

Drygt 200 sprang Brottbyrundan
FAMILJ. I allra yngsta barnklassen följde föräldrar med i 800 meter. Foto: Jonny Andersson

Patrik Bolander hade koll på mycket under Brottbyrundan, men när sonen Simon sprintade in som totalsegrare över distansen 5 kilometer letade han efter mer sportdryck.
- Han kom tidigare än jag beräknat, säger BSK:s ordförande.

Både vinter- och sommartid har Brottby SK ambitionen att samla Brottbyborna och utsocknes på Össeby IP. Barnens vasalopp är en tradition som endast stoppas av usla vintrar och Brottbyrundan har tagit klivet över 50 årgångar. Patrik Bolander, klubbens ordförande och tävlingsledare för Brottbyrundan, nämner årets fest som den 52:a.

Anläggningens parkering räckte inte till denna gång heller, dock blev det inget nytt rekord i antalet löpare. 290 står sig. Sprang gjorde dock många, inte minst sett till alla föräldrar som sprang med sina minstingar och andra familjemedlemmar som kilade ut längs banan för att ta den perfekta bilden eller bara bistå med hejarop.

Avgjorde nedför
– Roligast är att se alla människor här på idrottsplatsen, säger Patrik Bolander och får ögonkontakt med sonen Simon som för drygt tio minuter sedan vunnit en av klasserna – 5 kilometer för pojkar/flickor samt herr- och damseniorer.

Simon Bolander gick i första hand en tuff duell med Vallentuna FK:s talang Lina Hellgren.

– Lina motiverade mig, säger Simon som hellre spelar fotboll än han kutar upp och ner i terräng.

Lina Hellgren tyckte å sin sida att det var surt att tappa Simons rygg i en nedförsbacke, men kunde tillstå att kombatanten var starkare den sista kilometern. Och besvikelsen var inte värre än att Lina några minuter senare glatt konstaterade att hon såg fram emot söndagens klubbmästerskap, med flera grenar på Vallentuna FK:s program.

– Bansäsongen har gått bra och nu satsar jag på terränglopp med SM i Hässelby som slutmål, säger Lina Hellgren

MP-politiker sprang
En del av Vallentunas lokalpolitiker brukar ses i Brottbyrundan, nu uppfattade vi bara att Miljöpartiets Jenny Thörnberg och Isabella Paulsen pausade valspurten för att springa. Trots att Thörnberg var rejält trött efter målgång gjorde hon en extra rusning bort till målgången för att hinna fota partikollegan Paulsen.

– Alla tjatar om Abborrbacken i Lidingöloppet, de har inte sprungit i vår backe. Fy, det här var fem jobbiga kilometer. Jag är mer van vid längre distanser, är mer uthållig än snabb. När det bara är fem kilometer är man ju tvungen att ta i, pustade Jenny Thörnberg som med lördagens start tror sig nått upp i tio Brottbyrundor.

Längsta distansen var som tidigare 20 kilometer. Både i dam- och herrklassen var vinnarna överlägsna. Isabelle Brauer, Hässelby SK var 20 minuter före tvåan i mål och i herrklassen var Mikael Flockharts marginal till loppets tvåa nästan lika stor.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se