SPORT 2021-06-30 KL. 15:30

Eistla vann tävling i USA

Av Daniel

Eistla vann tävling i USA

GULDMEDALJ. Eistla vann en stor delstatstävling i Virginia som gör henne kvalificerad till National State Games nästa sommar.
Foto: PRIVAT

Vallentunabon Eistla vann en delstatstävling redan under det första halvåret som konståkare i USA.

Nu har hon kvalificerat sig för National State Games som hålls i delstaten Iowa sommaren 2022.

– Det är otroligt roligt, säger Eistla Lennquist Fixelius, 16.

Kvittot på att beslutet var bra att studera och samtidigt träna konståkning fick hon under vårens stora delstatstävling i Virginia. I staten bor det nästan lika många invånare som i hela Sverige (8,5 miljoner), så för Eistla kändes tävlingen som ett Svenskt Mästerskap.

– Det var domare från hela östkusten och det var ju självklart mer nervöst än att tävla inför de vanliga domarna i Stockholm som man ser varje tävling. Allt kändes jättestort.

Tävlingen gick över förväntan och hon stod till slut högst upp på prispallen.

– Jag försökte bara göra mitt bästa och sen är det alltid svårt att veta. Men jag tyckte det gick väldigt bra och resultatet visade det också, säger Eistla.

Inkvalad till nästa år
Nu är hon kvalificerad för nästa sommars ”National State Games” som hålls i staten Iowa. Det är en nationell tävling dit alla som vunnit i sina respektive delstater tar sig för att tävla.
– Det är verkligen en stor morot för mig personligen som jag ser fram emot så mycket, säger hon och ler.

Efter ett halvår av pluggande på distans under hösten 2020 fick Eistla till slut komma till USA och delstaten Virginia som hon nu bott i under ett halvår. Där har hon kombinerat skolan med konståkning.

Möjligheten dök upp
– Jag har alltid varit väldigt nyfiken av mig och när det dök upp en möjlighet så kändes det som att jag var tvungen att ta den, säger hon.

Processen att ta sig dit under ett corona-år var klurigt. Hon fick börja första halvåret med att sitta 14:30-20:45 i skolan från Sverige. För henne var det påfrestande och det var av uppenbara skäl direkt omöjligt att hitta nya vänner. Allt kändes lite avlägset.

– Men jag hade motivationen att ta mig igenom det och efter jul har det blivit mycket bättre, säger hon.
Då fick Eistla resa till Virginia och trots att hon är så gott som den enda utlandsstudenten på skolan så känner hon att hon hittat rätt, främst genom konståkningen.

– Det blev mycket roligare. Konståkningen har samtidigt varit väldigt annorlunda och sättet de tränar på skiljer sig åt från Sverige. Det har tagit lite tid att anpassa sig till allt.

”De ville ändra muskelminnet”
Skillnaderna är bland annat att i Sverige så har man en tränare som tränar en större grupp medans i USA så har Eistla haft en halvtimmes privatträning varje pass och efter det är det någon timme friåkning. Den omställningen har inte varit helt enkel.
– De vill ändra på mycket av det som jag tränat upp i mitt muskelminne som jag tränat upp i Sverige och då har jag tänkt: “Nej nej, det här har jag gjort hela mitt liv varför vill ni ändra på det nu?”

Tipsar varandra
Det gjorde att hon kände sig vilsen ett tag, men med tiden så har hon kommit in i det nya systemet mer och mer - även om det varit tufft.

– Jag har vid några tillfällen behövt hitta moroten till varför jag tycker att det är så kul, och genom att prata mycket med jämngamla konståkare i USA så har vi hjälpts åt att stötta varandra och ge varandra tips, säger hon.

Vad är det bästa med att åka konståkning?
– Jag ser det som väldigt självutvecklande. Jag tävlade i många lagsporter när jag var liten, men kände tidigt att jag dras mer till att göra saker på egen hand. Att kunna få känslan att jag kan lita på mig själv och att samtidigt få se min egen utveckling.

”Minst två år till i USA”
Planen är att gå två år till och då gå ut High School, samtidigt som hon på sidan av fortsätter med sin konståkning. Vad som händer efter det är ännu inte klart, men tanken på att kunna fortsätta sin karriä i USA har börjat gro i hennes huvud.

– Jag hoppas det går så bra att jag kan ansöka om ett scholarship för att fortsätta med konståkningen och studerandet på college, avslutar Eistla.