SPORT 2023-06-29 KL. 08:10

Enkelt att spontanidrotta bort sommardvalan

Av Jonny Andersson

Enkelt att spontanidrotta bort sommardvalan
ENKELT. Man kan ha mycket kul med en vanlig fotboll på en grön yta. Foto: Adobe

Om sommartristessen slår till ges alla möjligheter att spontanmotionera och samtidigt uppleva Vallentuna kommun utan att det tömmer kontot. Häng med så har vi idéer som kan sporra semesterkänslan.

I trubaduren Bengt Sändhs låt Vals om sommaren sjöng han ”Nu är den förbannade sommar´n här. En obeskrivlig plåga...”

Visst kan det vara så – när myggen inte ger sig, sovmornarna slutat 11:30 och det enda man ids göra är att somna om (om det regnar) eller ta sig/familjen/kompisarna till närmaste strand när termometern antyder ännu en dag med stekande sol och 25 grader i skuggan.

I den bästa av världar orkar vi bryta mönstret, bestämma oss för att vara aktiva och samtidigt vidga kunskapen om vad kommunen har att erbjuda. Och det finns alla möjligheter till spontanidrott, utan att det bränner hål i semesterkassan.

Utöver Kvarnbadet centralt finns det fyra badplatser spridda i kommunen: Gustavs udde, Bergsjöns badplats, Toftesta Holme och Långsjöns badplats. Vi har dessa i sikte, för svalka behövs efter lättsam eller tuff motion.

Måndag: Vi tar oss till Brottby och har innan fixat Naturpassets karta över Karby Össeby IP. Hela sommarhalvåret finns det fasta kontroller att hitta och tempot styr vi över själva. Den som vill blåsa ur kroppen väljer bort flanerandet för att i stället checka av de kontroller som ligger utmed elljusspåret och avrundar med några minuter i idrottsplatsens utegym. Som belöning väntar dopp vid Toftesta Holme eller kanske Långsjöns badplats, Ekskogen.

Tisdag: Dag 1 var antingen för jobbig eller trivial ur motionssynpunkt. Nu tar vi sikte på Kårsta – med cykel som färdmedel. Det räcker alla gånger som dagens motion om vi utgår från exempelvis Bällstaberg, Ekeby, Brottby... Omgående dopp i Bergsjön är alltså okej. Är tävlingsivern oemotståndlig ges möjlighet att bränna psyke och energi på Kårsta 4H-klubb. Ett parti boule eller bangolf är fysiskt enkelt, men ska tvinga fram behov av avkylning. Känns cykeltur i överkant slitsamt så ta Roslagsbanan, men då bör kommunens nyaste elljusspår, som är kort, in i planeringen.

Onsdag: Dags att tagga upp. Vi ser i stort aldrig folk spela beachvolleyboll på Vallentuna IP. Ta med grannfamiljen, några extra kompisar och bilda åtminstone fyra lag om tre spelare i varje. Alla möter alla och finns ork kvar möts tabellens två poängrikaste i avgörande final, resterande i jumbokamp. Med garanti behövs nu en dusch på IP, bad på ”Kvarnis” eller Gustavs udde. Var beachvolley för enkelt är ni att gratulera. Det är inga problem att kuta bort överskottsenergi med några varv på friidrottsovalen.

Torsdag: Återhämtning är viktigt. I dag nöjer vi oss med keps/hatt på huvudet, solskydd, vattenflaska och frisbee, eller disc som det heter. Att spela Snapptunafältets discgolfbana innebär en schysst promenad på en handfull kilometer och det krävs lite energi och smartness för att slutligen stå med ett sista kast in i de 18 korgarna.

SNAPPTUNAFÄLTET.

Strax efter 08:30 en lördagmorgon fick vi hejda Simon Karlehag som precis kastat i väg sin golfdisc på hål 1. "Värmen och ljuset gör det svårt att sova,. Innan det blir för varmt ätr det skönt att få något gjort. Jag har redan gått ett varv, men jag vill ta ett andra. Det här är mitt alternativ till padel."

Foto: Jonny Andersson

Fredag: För att med gott samvete ta motionsfri helg inleds dagen med kubb på hemmaplan. Utmana grannfamiljer, eller kompisgänget som behöver pausa från ännu en Netflix-serie. Locka med motståndarna på utomhusbasket på Tellusvägen, precis utanför Tellushallen. Är barnen i tonåren kanske de skippar bollen och hellre tar sin skateboard eller kickbike över gatan för att testa rampen på fritidsgården Mega.

SOMMARLOV.

Tonåringarna Adamo och Christian tar sig mer än gärna till den lilla utomhusplanen intill Tellushallen. Christian fick dock hålla igen lite på grund av sitt armbrott.

Foto: Jonny Andersson

Givetvis kan du/ni välja helt andra lösningar, bara fantasin sätter stopp för hur en semesterdag blir aktiv. I kommunen finns i princip allt för den som vill inhämta och förbruka energi. Trogna sommaraktiviteter som brännboll och krocket är tveklöst mer inspirerande än att slumra till i hammocken.

Jonny Andersson

jonny@vallentunanya.se

KLÄTTRING.

Kanske är klätterstenen i Lasseparken för enkel för vuxna, men någonstans ska man börja.

Foto: Jonny Andersson