SPORT 2022-12-01 KL. 09:00

Fel nätstolpar stoppar volleybolltjejer

Av Jonny Andersson

Fel nätstolpar stoppar volleybolltjejer
Foto: Roffe Andersson

Vallentuna Volley tvingades skjuta upp division 2-sammandraget gångna helgen och även 11 december är tjejerna utestängda från Tellushallen. Och innan fritidsförvaltningen köpt in nätstolpar för 17–23 000 kronor är Hagaskolans sporthall inget alternativ vid bokningskrockar.

Vallentuna Volleys reservlag, i huvudsak bestående av juniortalanger som tillhör topplagen i division 2, har hamnat i en stökig situation. Laget har tvingast flytta två hemmahelger, med totalt tre matcher per helg, till i januari och mars. Orsaken är att Tellushallen är uppbokad av andra föreningar. Gångna helgen hade Showdansskolan Flex sin föreställning "Change", kommande helg spelas ungdoms-SM i handboll för 14-åringar i hallen och helgen därpå ska karateutövare graderas.

Fel stolpar
– Stora event går före, det är inget konstigt. Vårt bekymmer är att vi inte kan hantera spelschemat förbundet lägger. Nu har det blivit ett par krockar och det är olyckligt, säger Per Halldén, bokningssamordnare i Vallentuna Volley.

I en av landets mest merittyngda volleybollorter kan man kanske tro att problemet skulle vara lättlöst. Men icke. Hagaskolans sporthall är riggad för volleyboll, men där finns inga nätstolpar för matchspel. Och nätstolparna i Tellushallen är för smala för att passa i de golvfästen som finns i Hagaskolans sporthall.

– Vi har testat och det glappar, säger Per Halldén.

Det skiljer fyra centimeter i diameter på Tellushallens stolparna (63 centimeter i diameter) och golvfästena (ämnade för stolpar med 105 centimeter i diameter) i Hagaskolans sporthall. Glappar stolparna glappar givetvis nätet och seriespel blir omöjligt.

Inköp prioriterat
– Det är olika firmors produkter i de två hallarna och tillverkarna vill väl sälja sina grejer, konstaterar Ola Nilsson, enhetschef på fritidsförvaltningen.

Hittills har förvaltningen inte köpt in stolpar som passar i Hagaskolans sporthall.
Ola Nilsson antyder att det redan borde varit gjort, men också att det finns en ekonomisk budget att ta hänsyn till.

– Vi tittar på alternativ och ska köpa in stolpar så snart som möjligt, säger Ola Nilsson.

Risk för fler krockar
För Hagaskolan är avsaknaden av matchstolpar inget problem. Skolan har stolpar för volleybollektioner med spel på små tvärsgående spelplaner.

Vallentuna Volley skulle välkomna ett inköp med öppna armar. För Per Halldén tror inte att man sett sista bokningskrocken. Det finns dock ett annat bekymmer med Hagaskolan sporthall. Inom volleybollsporten ska takhöjden vara sju meter. I Hagaskolan är det 6,90 upp till taket. Per Halldén ser dock möjlighet till dispens.

– Senaste åren har futsal, basket och innebandy fått mer tider i Tellushallen. Vi behöver verkligen ett alternativ så att vi slipper ställa in eller skjuta upp senior- och ungdomsmatcher, säger Per Halldén.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se