SPORT 2022-06-30 KL. 11:15

Filip tar rygg på andra tennistalanger

Av Jonny Andersson

Filip tar rygg på andra tennistalanger
Innanför Vallentuna TK:s plåtväggar började Filip Forsberg spela tennis. i dag tillhör han Näsbyparks TK och har den vägen skaffat sig ett collegestipendium. Foto: Jonny Andersson

Med tre år på tennisprogram i ryggen får Vallentunakillen Filip Forsberg fortsätta kombinera studier och sin idrott. I höst bänkar han sig på Barton college i Wilson, North Carolina.

Kenneth Bergbom, mångåriga klubbchef i Näsbyparks TK, och hans personal har lagt energi på att deras adepter ska hitta en väg till college i USA där de kan utveckla sin tennis och samtidigt erhålla en schysst utbildning.

Under knappt 20 år har hittills 31 spelare antagit utmaningen och den har även lotsat NPTK-spelare från Vallentuna till USA. Sedan i höstas pluggar Vallentunatjejen Tilde Höweler Lundin på Barton college i North Carolina och fram till i vår studerade en annan Vallentunatjej, Wilma Bergqvist, i Tennessee.

Snart är det dags för Filip Forsberg att flyga västerut. Han är en av minst fyra NPTK-spelare som i höst påbörjar första läsåret.

– Nervöst. Jo, vissa dagar känns det nervöst. Det beror nog på att jag byggt upp en bild av hur bra det ska bli. Att inte ha familjen samlad blir ovant, säger han.

”Trivs superbra”
Enligt Tilde Höweler Lundin har Filip ingenting att oroa sig för. Frånsett det ovana i att varje vaken timme vara engelsktalande ger Tilde en mycket ljus bild av Barton college. Hon har fått en bra start på studierna och gillar träningsupplägget.

– Jag trivs superbra. Träningen är ganska likt den här hemma, men vi tränar mycket mer. Staden är ganska liten men det är nära till Raleigh (huvudstad i delstaten, reds anm), säger Tilde Höweler Lundin som har tre läsår kvar.

Filip gick ekonomiprogram på Tibble gymnasium, fortsätter den inriktingen på Barton och är ute efter en kandidatexamen i företagsekonomi. Han vet med sig att han är bra på att sköta skolarbetet.

Studier är prio 1
Så på frågan om han efter fyra år återvänder som fullfjädrad ekonom eller potentiell Davis Cup-spelare? väger det över åt det förstnämnda.

– Men drömmen är att fortsätta med tennis efter college. Att spela collegetennis är bland de bästa man kan uppnå om man inte är proffs på touren.

Skolan rankas som 28:a bland division 2-skolor i tennis i USA, vilket är bra, enligt Forsberg och han vet att Bartons ranking varit ännu bättre.

– Av de skolor jag var i kontakt med kändes Barton mest rätt. Profilen är tydlig, skolan ganska liten och familjär.

Uppskattad av tränaren
Stefan Åslin, NPTK-tränare och tennislärare på Tibble, har haft Forsberg i träning och har bara gott att säga om honom.

– Maken till trevlig kille får man leta efter! Han är träningsvillig och enormt uppskattad i träningsmiljön för sin förmåga att lyfta sin omgivning. Filip har ”mycket tennis” i sig. En utmaning för honom är att få ihop helheten på ett bra sätt. Jag tror att collegementaliteten kommer att passa honom perfekt.

Filip har ett mycket bra löd i sin forehand. Från baslinjen bygger han upp för den. Hans snabbeskrivning är ”aggressiv baslinjespelare”.

– Jag är inte ofta framme på nät, säger Filip Forsberg som ska inställa sig på Barton den 18 augusti och en vecka senare är det skolstart.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se