SPORT 2022-12-08 KL. 08:30

Från Frösunda SK till elitettan

Av Jonny Andersson

 Från Frösunda SK till elitettan
KOMETKARRIÄR. Via futsal och division 4-spel i Frösunda fick Tilde Sörensson chansen i elitettan och nu letar hon klubb i norra Storstockholm på likvärdig nivå. Foto: Roffe Andersson

Tilde Sörensson gjorde en spännande och häpnadsväckande fotbollsresa under 2022 och nu letar 19-åringen en elitklubb i Stockholmsregionen för att se om den plötsliga karriären kan få en fortsättning.

Tilde Sörensson är tillbaka i Vallentuna DF:s futsaltrupp där hennes ”fotbollssaga” tog fart senvintern 2022. Med VDF vann hon serien och futsallaget tog klivet upp i division 1.

Med det inledde Sörensson förberedelserna inför Frösunda SK:s division 4-säsong, en säsong som fick oväntat slut för hennes del.

– Jag kom i kontakt med en gammal Vallentuna-tränare (Henrik Blennmark, reds. anm) som hoppat på att träna Rävåsens IK, säger Tilde Sörensson.

Karlskogaklubben behövde även fylla på i truppen och Blennmark fick med sig Tilde Sörensson till östra Värmland.

Bostad i Karlskoga
Tilde som precis hade tagit studenten och saknade jobb, kände att det var värt att chansa. Klubben ordnade dessutom ett boende och hon hade viss ersättning.

– Jag var ju i alla fall tränad och igång, så det kändes rätt att testa. I början märkte jag att det var en helt annan nivå (skratt) och att kondisen inte var som jag trodde och hoppades. Psykiskt var det lite jobbigt, men det gick bättre och bättre.
31 juli, veckan efter att hon blivit 19, fick Tilde debutera med inhopp i andra halvlek och resten av höstsäsongen spelade hon åtta av tolv matcher från start.

Bottenlag
Rävåsens IK åkte ur elitettan och det blir ingen fortsättning i klubben för Lindholmentjejen. Istället letar hon efter en fotbollsutmaning i Stockholmsområdet. Hon har varit i kontakt och provtränat med Väsbyklubben Bollstanäs och med Täby FK, som ska tränas av VBK-bekante Michaël Medioni.

– Säsongen med Rävåsen har givit mersmak. Jag vill testa om jag har kvalitéer att fortsätta på division 1- eller division 2-nivå, säger Tilde Sörensson som har sin snabbhet som främsta tillgång.

Att det inte skulle fungera att spela futsal med Vallentuna och försäsongsträna med en ny klubb, är Tilde införstådd med. Hon har pikats för att inte vara speltekniskt slipad som futsalspelare och det tycks hon inte ha något problem med. Om hon får kontrakt med en fotbollsklubb hamnar futsalskorna på hyllan.

– Skaderisken är för stor om man tränar och spelar varje dag och jag kommer inte heller ha tid med både futsal och försäsongsträning, säger Tilde Sörensson.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se