SPORT 2022-04-14 KL. 13:00

Från vinnare i skol-SM till Stormästare

Av Jonny Andersson

Från vinnare i skol-SM till Stormästare
Minne. 2002 vann Jonathan Westerberg sitt första skol-SM och bland sina många titlar och meriter är det fortfarande den här pokalen han värdesätter högst. Foto: Roffe Andersson

Blixtsnabbt återplacerar han ett dussin pjäser på sina utgångspositioner för att lika vant och fingerfärdigt ställa ut dem på nya platser på brädet och en siciliansk schacköppning har följts av en typisk fransk och han talar om fyra olika fortsättningar som är till vits fördel.

Redan som 8-åring satt Jonathan Westerberg mitt uppe i ett schackparti och sa till sig själv – ”nu ska jag spela som en Stormästare.”
Idag, 20 år senare, är han Sveriges senaste Stormästare.

Gideon Ståhlberg blev 1950 förste svensk att erhålla titeln Stormästare. Vallentunasonen Westerberg blev den blott 26:e när han hösten 2020 avslutade elitseriens lagfinal med att spela remi i sitt parti. Internationella förbundets godkännande blev dock officiellt efter årsskiftet, 2021.

Remipartiet i SM-staden Växjö är i sig en milstolpe i Westerbergs karriär, men han ser det också ur en annan synvinkel.

– Det sammanföll så bra med att vi, Stockholms Schacksällskap, tog klubbens allra första lagguld.

Minns hyllningen i ”Steget”
Stockholms SS, med hemvist på Ringvägens Schacksalonger, är klubben han sedan flera år spelar för. Sedan barnsben är ändå Vallentuna SK speciellt. Och ombedd att nämna sin största seger lämnar han intervjustolen och försvinner en stund. Väl tillbaka placerar han en ganska ordinär pokal mitt på schackbrädet.

– Den här fick jag när jag vann mitt första skol-SM i Umeå 2002, säger han och pekar på inskriptionen. Jag var åtta år och det var första gången jag intervjuades av en tidning - Vallentuna Steget.


Klenod. Den har funnits med sedan Jonathan Westerberg var åtta år. Foto: Roffe Andersson


Han håller upp pokalen för fotografen, precis som för 20 år sedan. Trots att han numera innehar en titel av helt annan dignitet kan man se pokalens betydelse i hans ögon och leende.

Jonathan vann skol-SM sex gånger, det är rekord. Och segrarna ledde till två segrar i nordiska skolmästerskapen samt lika många andra- och tredjeplatser.

– Jag fick resa till Island två gånger, säger han uppsluppet.

Vann första GP-titeln
Bland segrarna på yppersta elitnivå nämner han totalsegern i Grand Prix som avgörs under flera helger sprida över ett år. Jonathan vann den allra första GP-upplagan, 2014-15. Han nämner även ett NM-brons från 2017.

Hur tränar då en av landets smartaste schackspelare? Antar han varje utmaning från folk han möter på väg till masterstudierna (sociologi) på Linnéuniversitetet, Växjö? Står klubbkamraterna på kö innanför entrén för att ”hämta ner honom på jorden”?

Nej, nej. Hittills har Jonathan Westerberg som bäst blivit trea i SM. I fjol slutade han femma och det finns inte ett uns ”von oben”-drygt i hans sätt att prata om konkurrenterna i Schacksverige, eller med en journalist som sannolikt skulle vara schackmatt efter 8-10 drag.

Trivs hemma
För flera år sedan spelade han drygt 120 långpartier per år. Coronapandemin och studierna har gjort att han spelat färre partier än förr. Dessutom åker många schackgenier jorden runt, året runt, för att spela och Westerberg trivs bäst i Sverige.


Sverige har endast fått fram 26 Stormästare och Vallentunasonen Jonathan Westerberg är den senaste. Han uppnådde kraven med ett remiparti hösten 2020.


–Därför har jag kanske inte nått min fulla potential. Jag följer många toppturneringar på datorn, analyserar många partier och spelare. Jag läser även schackliteratur.

Ett av säsongens stora mål är lag-OS i sommar. Det spelas i Indien, men innan dess ska Jonathan Westerberg se till att Stockholms SS försvarar sig som hittills obesegrade i årets elitserie. Gångna helgen vann laget sina två matcher och har vunnit sex av sex möjliga.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se