SPORT 2024-03-26 KL. 11:00

Godhet, ondska, sorg och kärlek på is

Av Jonny Andersson

En T-Rex på isen, andra fantastiska kreationer och musik omöjlig att värja sig för. Jo då, Vallentuna Konståkningsklubb har gjort det igen.

Godhet, ondska, sorg och kärlek på is
SUPERHJÄLTAR. Spiderman kommer till undsättning. Foto: Roffe Andersson

Det är nästan lika säkert som godis till påsk att Vallentunas konståkare en helg om året får träläktarna att vibrera. För inte var det bara mossiga 60- och 70-talister som fick ryckningar i fötterna till ”The Power of Love”, låten som genom science fiction-filmen ”Back to the Future” gav bandet Huey Lewis and the News en listetta i USA i mitten på 1980-talet.

Många superhjältar

Låten kom tidigt i VKK:s årliga show och det kom så mycket mer medryckande, samtidigt som grupper och enskilda åkare gjorde allt för att gestalta sci-fi och superhjältar från då och nu.

Hulken var där, Captain America, Hawkeye, ja kort och gott alla hjältar i The Advengers. Avatare, Transformers, Harry Potter... Och bland allt det goda och onda blev det varmt djupt in i själen när klubbens allra yngsta fick skrinna in på isen som spöken till ”Ghostbusters”, av Ray Parker Jr., ur filmen med samma namn.

BEJUBLAD. Kan det ha varit världshistorians första Tyrannosaurus rex på skridskor? Foto: Roffe Andersson

VKK lockar publik

Barnen från VKK:s skridskoskola var inte med på den första av tre föreställningar och gissningsvis satt de på läktaren när ishallen fylldes av förskolebarn och grundskoleelever på premiärföreställningen i fredags förmiddag.

– Vi hade manuella räkneverk, men jag tror att vi missade många. Det var säkert över 400 på första föreställningen. Det är jättebra, men inte lika många som när vi gjorde ”Mello on Ice”. Då var det 900, säger Ed Fontes, klubbens ordförande.

LYCKA. Philip Nilsson och Filippa Almström inledde tillsammans med Emma Viitanen (studerar i Jönköping och var därför inte på plats) showarbetet i somras. Gångna helgen fick klubbens 52 tävlingsåkare och 50 barn på skridskoskolan visa vad de kämpat med i ett halvår. Foto: Roffe Andersson

Nöjda

Efter fredagens andra föreställningen kunde Filippa Almström och Philip Nilsson som, tillsammans med Emma Viitanen, skapat ”Good and evil”, pusta ut. Trion inledde planerandet i somras, kunde börja repa med olika grupper i september och har på ledig tid klippt musik, skapat teman, ritat skisser, bestämt kreationer etcetera, etcetera.

– Mycket adrenalin. I morse var det mer nervöst och det känns som att vi fått till det, säger Philip som guidade publiken mellan varje enskilt nummer.

– Jag känner stolthet, säger Filippa, passar på att hylla alla föräldrar och tar tacksamt emot beröm från representanter för fritidsnämnden.

Känna stolthet har hon anledning till. Inte minst för att hon, Philip och Emma lyckades få med tre hockeykillar från P08 i ett dansnummer.

– Absolut. Jättekul. Vi i ishallen möts ju hela tiden, varje dag och det är kul att vi kan göra något tillsammans. Killarna åkte dessutom bra, säger Philip Nilsson.

Slutligen, apropå kreationer. Siri Frisell hade dräkten som tog publiken med storm. Åka skridskor som Tyrannosaurus rex.... Wow!

KÄRLEKEN VANN. I ett regn av såpbubblor avslutades VKK:s show 2024. Foto: Roffe Andersson

KÄRLEKEN VANN. I ett regn av såpbubblor avslutades VKK:s show 2024. Foto: Roffe Andersson

PUBLIKSUCCÉ. Över 400 uppskattas ha sett skolföreställningen och sammanlagt sågs "Good and evil av över 1 000 personer. Foto: Roffe Andersson