SPORT 2022-04-21 KL. 13:50

Gör 20:e seniorsäsongen i moderklubben

Av Jonny Andersson

Gör 20:e seniorsäsongen i moderklubben
HEMTAM. Tinna har provspelat med andra lag, men har inte lockats av att byta klubb. Foto: Roffe Andersson

Bröderna spelade med pappa som tränare så när Katinna ”Tinna” Karlsson valde idrott var det inga tveksamheter. På söndag inleder hon 20:e fotbollssäsongen med Frösunda SK:s damlag.

Det finns otaliga trotjänare runtom i idrottsverige och Tinna Karlsson är tveklöst en.
Hur är det ens möjligt att spela seniorfotboll i 20 säsonger? Zlatan är förvisso förbi 20, å andra sidan får han en trave Euro bara han drar på sig en strumpa.

–Det är fortfarande kul. Och jag tänker inte på hur länge jag spelat, säger Tinna inför kvällens träning på Össebys konstgräs.

Passerat 300 matcher
Tinna Karlsson är sedan tidigare hyllad för 300 matcher i Frösundas blåvita matchställ när hon i år jubilerar med 20 säsonger i damlaget. Vore det inte för en kraschad dator, med havererad statistik som följd, skulle siffran kanske landa uppåt 400.

– Inte än, tror jag. Hur många matcher spelar man egentligen på en säsong? Jag tror att det är ett tag till dess, säger hon.

Och oförskyllt har matchstaplandet sinkats av senaste årens halverade säsonger på grund av pandemin.

Lagets pådrivare
Tinna var fem när hon började spela fotboll. Uppväxt två kilometer från Björkvallen var hon endast 13 år när hon 2003 fick debutera i damlaget. Åldern till trots blev hon successivt ordinarie. I dag är det inget snack om vem som är truppens pådrivare på centrala mittfältet.

– Om hon är pådrivare. Absolut! säger Lisa Veseli, assisterande tränare.

Det lär till och med vara så att medspelarna hittar ursäkter när Tinna saknas i match eller träning.

Med hjärtligt skratt berättar Tinna att en lagkompis sagt: ”jag visste inte vad jag skulle göra när Tinna inte sa åt mig”.

– Ja, lite så är det väl, konstaterar hon och fortsätter:

– Jag har provtränat i andra lag, men det kändes aldrig kul att byta lag. Jag vill spela hemma i Frösunda.

Många trotjänare
Bevisligen är hon inte ensam om ett starkt band till FSK. Sandra Söderström Karlsson, Matilda Öhman, Tina Lindqvist, Elin Olofsson, Frida Fellenius och Amanda Österberg har alla spelat över 200 matcher för klubben och elva spelare har nått över 100, enligt statistik från lagledaren Anki Asp.

I höstas gjorde Tinna Frösundas sista seriemål i division 4 när Upsala IF 2 besegrades med 4-0. Segern innebar andraplats i tabellen, endast en poäng efter Häverödal. Missad serieseger var en besvikelse och inför söndagens premiär mot Sunnersta talar tränaren Leif Jansson om revanschlust.

Tinna Karlsson är på samma linje.
– Vi har absolut en bra chans att vinna serien, men det är en svår serie där många lag har ett förstalag i högre division. Ibland har de med spelare från förstalaget och då blir det tufft. Vår målsättning är ändå hög, säger Tinna Karlsson.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se