SPORT 2022-10-13 KL. 09:30

Hårdstam väljer att utvecklas på hemmaplan

Av Jonny Andersson

Hårdstam väljer att utvecklas på hemmaplan
Bänk. Theo Hårdstam har hittills inte fått mycket speltid, men i söndags fick han mycket beröm för sin debut som back i förstafemman. Foto: Roffe Andersson

I skuggan av Hugo Haas succé är Theo Hårdstam tillbaka där allt startade och har hunnit vända en J20-match, debuterat i hockeyettan och snabbskolats till back.

Namnet Hårdstam är bekant för Vallentunas hockeysupporters sedan länge. Rickard Hårdstam var en profil under 1990-talet och god bit in på 00-talet. Nu ser vi sonen, Theo Hårdstam, i röda matchtröjan och han har presenterat sig som målskytt i J20-laget. Men det är seniortruppen 18-åringen tillhör sedan han lämnat AIK:s juniorlag.

– Jag ville hem till Vallentuna, kände att det skulle vara skönt att ha nära till träningar och så känner jag några killar sedan tidigare, säger Theo Hårdstam som gick till AIK i U15-åldern och bland annat hunnit med att vinna TV-pucken med Stockholm Nord.

– En bra juniorspelare. För att bli seniorspelare behöver han som alla juniorer bygga på med erfarenhet, fysisk och mental styrka, säger J20-tränaren Charles Franzén.
Franzén har i tre av fem inledande seriematcher haft Hårdstam på isen. I den andra gjorde Theo tre mål och bidrog till att 0–3 efter första perioden vändes till 5–4-seger mot Hanviken.

Hockey varje dag
Som junior i en seniortrupp måste man vara dedikerad. Ser vi till senaste två veckornas schema hade Theo Hårdstam en hockeyfri dag och det var söndagen för elva dagar sedan. Han spelade tre J20-matcher, tre a-lagsmatcher och hade träningar däremellan.

– Det är alltid kul att spela matcher, säger Hårdstam som går sista året på gymnasiet – i Solna.

I den situation Theo är blir seniormatcherna ett test på tålamodet. Mot Huddinge fick vi ihop till fem byten på 60 eftektiva minuter. Det blir alltså mycket teori från bänken och lite praktik på isen.

Han gnäller inte, utan noterar att han fick lite mer istid i premiären mot Nyköping. Och i söndags hade Tim Johansson Bräck backbrist och satte Hårdstam på uppgiften. Vilket ledde till internt beröm.
Trots 18 mål och totalt 51 poäng på 54 J18- och J20-matcher för AIK i fjol, ser sig Theo inte som målskytt utan mer som framspelare.

– Spelsinnet och skridskoåkningen är mina främsta egenskaper, säger Theo Hårdstam vars utveckling blir spännande att följa i vinter.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se