SPORT 2023-04-20 KL. 08:55

Han blev först att skriva NHL-kontrakt

Av Jonny Andersson

Han blev först att skriva NHL-kontrakt
TRÄNING. Jesper Vikman under träning med U20-landslaget, i Red Deer i Kanada. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Jesper Vikman, uppväxt i Angarn, skrev förra veckan in sig i klubbhistorian som första Vallentuna-Hockeyfostrade spelare att signera ett NHL-kontrakt. Från 2023/24 tillhör målvaktstalangen Vegas Golden Knights.

Jesper Vikman var inte helt oförberedd på förra veckans snabba kast, men när vi når honom har han kvällen innan debuterat i AHL. Och under natten har han och nya klubbkamraterna i Henderson Silver Knights förflyttats från en del av Kalifornien till Los Angeles.
Rösten är morgonraspig.

– Det har gått fort och allt har inte sjunkit in än. Vi kom hit vid tretiden i natt, tror jag.

”Snabba puckar”
Förra måndagen blev det klart att Jesper Vikman lämnade juniorligan WHL och klubben Vancouver Giants för spel i AHL med Henderson Silver Knights – farmarklubb till Vegas Golden Knights. Mindre än 48 timmar senare var han kontrakterad av NHL-klubben. Han har ett entry-level-kontrakt som garanterar en viss inkomst, men begränsar möjligheten till bonus och höjning under de tre åren.

– Jag är nöjd, säger han utan att snubbla över belopp.

Har du förstått att du nu kan blir inspirationskälla för unga i Vallentuna?
– Så har jag inte hunnit tänka. Det har gått fort, som jag sa. Och jag visste inte att jag är den första.

Patrik Stolt, general manager i VHF, tror inte att Vikmans Vegas-kontrakt får omgående effekt på ungdoms- och juniorspelare i klubben.

– Men någon kan se att möjligheten finns och det är bra, säger Patrik Stolt.

Målinriktad
Trots 75 år med hockey på agendan har VBK (numera VHF) inte fostrat spelare som nått världens bästa hockeyliga. VBK-fostrade David Engblom blev 1995 tingad av Detriot Red Wings, men fick inget kontrakt och blev i stället AIK trogen genom karriären.

AIK har även varit Vikmans väg till framgång. Han inledde i Vallentunas hockeyskola. Spelade fram till han var tolv med klubbens 02:or och var målvakt, även om han ibland var utespelare.


IN ACTION. Åke Stakkestad provar skott mot Jesper Vikman under träningsläger i Kanada 2021. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån


– Det var målvakt jag ville vara.

Hur målinriktad Jesper var kan hans mamma, Mia Wahlberg, belysa. Issäsongen i Vallentuna ishall tog slut mycket tidigare än i Norrtälje, det var en orsak till att han skiftade klubb innan tonåren.

–Han kunde gå från Karbyskolan och ta bussen till träningarna, eller så körde vi upp honom till Norrtälje, säger Mia Wahlberg.

Fem år i AIK
Det var via Norrtälje IK han gick vidare till AIK och blev pojk- och juniorlandslagsspelare. Han medger att nästa steg var ett risktagande. Att som 19-åring kvista över till nordamerikanska juniorhockeyn har stjälpt en och annan.

– Man har bara ett par säsonger på sig och kan gå miste om bra utveckling inom svensk hockey. Spelar man collegehockey får man mer tid på sig, utvecklar Jesper.

Han har lyckats och första säsongen av två i Giants rankar han som den bättre.

Att som målvakt ta en NHL-tröja är tufft, även om svenska målvaktsskolan fostrat flera stjärnor senaste åren.

– Jag tror alltid på mig själv. Jag är bara 21 och har tid på mig, det gäller att orka göra jobbet varje dag.

Obrydd kring väder
Hur ser du på flytten från regniga Vancouver till torra och heta Las Vegas?

– Jag har haft det fint i Langley och kan inte klaga. Och tänker inte klaga på värmen i Las Vegas.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se