SPORT 2021-05-12 KL. 09:55

Här kan du sola när du lirar padel

Av Daniel

Här kan du sola när du lirar padel

SNABBT BYGGE. Det tog tid innan avtal och tillstånd blev färdigt, men nu byggs padelbanorna på IP i snabb takt.
Foto: ROFFE ANDERSSON/PRIVAT

"Självklart med utomhusbanor - sporten är gjord för att spelas ute"

Bygget för Vallentunas första utomhusbanor till sporten padel är klart och spelet är igång.

Nu kan alla padeltokiga Vallentunabor få springa av sig på hemmaplan, men syftet enligt projektledaren Robert Gelmanovski är främst att kunna introducera sporten för fler barn och ungdomar.
– Vi vill kunna möjliggöra för dessa att också få pröva på, säger han.

Vid sidan av Vallentuna ishall byggs just nu två padelbanor som det premiärspelades på under förra helgen. I Brottby finns redan två inomhusbanor sedan en tid tillbaka. Men för Robert Gelmanovski, 51, var det självklart att det skulle vara just utomhusbanor.
– Sporten är gjord för att spelas ute när vädret tillåter. Pandemin har också gjort att det varit bra att vara ute och att spela ute kommer fungera så länge det är plusgrader och uppehåll.

En social sport
För Robert är padelspelandet ett intresse som vuxit, som för så många andra, under de senaste åren. Genom hans yrkesliv har han varit van att projektleda och när padeln blivit en så stor hobby, tycker han att det är på tiden att projektleda en ny bana i hans hemkommun Vallentuna. Syftet till det var enligt honom enkelt.
– Det häftiga med padel är att det är väldigt låga trösklar för att känna att man ändå kan ha jävligt kul på en bana. Det är också en väldigt social sport då man spelar fyra åt gången.igcaption>Robert Gelmanovski. Foto: Privat.

Vill locka yngre spelare
Då sporten i mån av pris och att tillgängligheten varit ganska begränsad har det mest blivit en sport för äldre, men Robert vill nu framförallt möjliggöra för yngre personer att testa på.
– Vårt mål är att få fler barn och ungdomar att spela då det just nu har blivit en sport för äldre personer.

Hur ska ni göra det?
– Vi kommer hålla i kurser och även möjliggöra för ungdomar att i större utsträckning få chansen att pröva på sporten hos oss, säger han.
Bolaget som startar anläggningen vid Vallentuna IP heter ”padel folk”. Processen har tills nu tagit ungefär 1,5 år och även om Robert haft respekt för att ett så stort projekt tar tid, har det varit frustrerande att inte fått klart banorna under tiden när hysterin kring sporten varit som störst.
– Det har varit lite jobbigt att vänta, då det så klart finns en risk att hypen runt padel går ner efter ett tag. Men genom idéerna vi har för att få fler barn och unga att testa på sporten tror vi att padeln är i Vallentuna för att stanna.

Just intresset för att börja bygga padelbanor i Vallentuna har också ökat explosionsartat och i dagsläget planeras fem, sex banor till att byggas och ännu fler förfrågningar om bygglov ligger på kommunens bord.
– Vad jag förstår så kommer övriga banor vara inomhus. Samtidigt tror vi stenhårt på att intresset för padel i Vallentuna kommer öka i takt med att nya banor byggs. Sen kan vi aldrig på förhand veta hur Vallentunabornas intresse är, avslutar han.