SPORT 2024-01-25 KL. 11:00

Hemmastjärnor på medaljplats

Av Jonny Andersson

Idrottshistoria skrevs i Vallentuna. Favorittippade Tobias Jäger, Hälle IF, vann Indoor OCR Open och lika nöjd tvåa var hemmahoppet Jonathan Stiig. I damklassen slutade Linnea Stenson trea, men gjorde ett slarvfel som kostade henne segern.

Hemmastjärnor på medaljplats
SMIDIG. Jonathan Stiig, Sports Club, klarade samtliga hinder och det var i löpmomenten han tappade till Tobias Jäger. Foto: Roffe Andersson

– Det var kul, hela grejen. Och det är fantastiskt att lilla Vallentuna och vårt gym kan locka Sverigeeliten i OCR, säger Linnea Stenson.

Sanningen är dock att Linnea hade svårt att svälja besvikelsen efter att tidigt i banan gjort en miss. Redan på fjärde hindret skulle hon svinga sig i ett rep. Hon fick grepp om repet, men stötte tån i mattan och det var tillräckligt för att hon skulle bli av med ett av tre armband (varje förlorat armband straffades med 200 meter på löpbandet, med en medicinboll på axeln).

POKERFEJS. Egentligen var Linnea Stenson inte alls så här glad efter målgång. Hon kände att hon slarvade bort segern. Foto: Roffe Andersson

Tveksamt nöjd

Linnea ledde med marginal när straffet skulle genomföras. Hon vet inte exakt, men tror att löpningen tog 90 sekunder till två minuter. Hon blev trea, 54 sekunder efter Maja Wellner, Eskilstuna FI och till tvåan Madeleine Larsson, Fredrikshofs Fri-IF, blev avståndet 27 sekunder.

– Jag har aldrig tränat på att springa med en medicinboll på axeln. Jag trodde inte att jag skulle behöva göra det. Därför var det extra slarvigt att missa ett enkelt hinder. Träning jag lagt ner på löpning har ändå givit resultat, det måste jag vara nöjd med.

Linnea Stenson var stolt över tävlingsbanan. Hon var inte ensam. Peter Henriksson, IF Linköping OCR, beundrade anläggningen inför loppet och var imponerad över att det nu finns en tävling på vinterhalvåret. Han såg dock svårigheterna och Henriksson var en av flera som blev av med samtliga armband och då inte fick fullfölja.

SEGRARE. Tobias Jäger startade först och var snabbast. Med tiden 18.02 var han 21 sekunder snabbare än Jonathan Stiig. Foto: Roffe Andersson

Hyllade banan

– Banan är femstjärnig. Utmanande och balanserad mellan hinder och löpning. Väldigt rolig och annorlunda mot den jag i höstas tränade i, säger Tobias Jäger. Tobias var högst rankad, startade först av samtliga och var snabbast.

– Det var väntat. Distansen passar Tobias bättre än den gör mig, säger Jonathan Stiig och fortsätter:

– Med mindre löpning har jag bättre chans. Jag är ändå väldigt nöjd. Det gick bättre än väntat och jag känner att jag disponerat mitt lopp hundraprocentigt.

Utöver Sports Clubs två stjärnor gjorde Tilda Andersson det bra som sjua i damklassen och Ludvig Stenson var snabbast i åldersklassen 16-19 år.