SPORT 2023-03-16 KL. 08:20

Högsta futsalligan blir en familjeaffär

Av Jonny Andersson

Högsta futsalligan blir en familjeaffär
FAMILJEKAMP. Med avancemanget till RFL tar Lars Olssons Vallentuna DF upp kampen med Axel Helberg Olssons Djurgården. FOTO: Privat

Med Vallentuna DF:s inträde i futsaleliten spetsas nästa säsong med derbyn mellan far och son, – Lars Olssons Vallentuna DF mot Axel Hellberg Olssons Djurgården.

Futsalhistoriken i Vallentuna kommun är djupt förknippad med Lars Olssons och Axel Hellberg Olssons delade intresse för sporten.

– Det är jag som bidrar med mer taktiska råd än han, säger ”Acke”, vars Djurgården är mitt uppe i SM-slutspel mot Borås.

Lars Olsson invänder inte, trots att han var med redan när sonen började spela inomhusvarianten i Markim-Orkesta IF. Han uppskattar att han aktivt varit med i drygt tio år och gått sina tränarkurser.

– Jag vet hur hans Djurgården spelar, säger han mopsigt.

Imponerad
Man kan föreställa sig att dessa gliringar inte är de sista som eldar upp stämningen mellan son och far närmaste året.

Så sent som förra säsongen var Acke delaktig i vad Vallentunatjejerna åstadkom på plan. Därefter kände han att allt fokus skulle läggas på Djurgården. Han var på plats i Tellushallen när VDF kvalade sig upp via 3–1 mot New Mill.
– Det satt hårt inne, men var välförtjänt. Jätteroligt att Vallentuna lyckades, säger han.

När vi lyssnat på Lars Olsson har han inte överraskats av sitt lags framgång. På näst högsta nivå är tekniken och taktiken skiftande. Han har haft fokus på att laget ska spela en effektiv futsal, vilket lönat sig.
I RFL blir det betydligt tuffare. Elitlagen utgörs i många fall av spelare som helt ägnar sig åt futsal.

Vallentunas trupp består i huvudsak av spelare som prioriterar fotboll och berikar vintrarna med futsal.

Mer futsalträning
Acke tror att man behöver tänka ett steg längre i VDF.
– Ska jag ge råd är det att det behöver ställas tuffare krav på att träna futsal. Det är den stora utmaningen för Vallentuna.

Samma resonemang för VDF:s Emelie Mårtensson i artikeln ovanför.

– Klubben har ett juniorlag som spelar futsal, kanske vill de flickorna satsa lite mer, sedan får vi reka bland andra klubbar. I dag har vi cirka tre spelare som skulle få speltid i Djurgården, satsar klubben lite till får vi fram fler bra. Men som Axel och Emelie konstaterar behöver vi bli fler och lite bättre, avslutar Lars Olsson.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se