SPORT 2023-11-16 KL. 10:40

Isac Hambergs korta men värdefulla återkomst till Vallentuna Hockey

Av Jonny Andersson

Isac Hambergs korta men värdefulla återkomst till Vallentuna Hockey
TACKSAM. Isac Hamberg är glad för speltiden han fått. Han hoppas dock bokföras för en poäng innan han återvänder till Östersund. Foto: Tomasz Piwinski

Efter en månads utlåning från allsvenska Östersunds IK lämnar Isac Hamberg nästa vecka moderklubben Vallentuna Hockey och återvänder till Jämtland. Den korta utlåningen ser han enbart som positiv.

Fyra matcher, sannolikt fem med den mot Huddinge i onsdags, har Isac Hamberg spelat för sin moderklubb senaste veckorna. Ryktet om att allsvenska Östersund ville låna ut 19-åringen nådde Vallentunatränaren Jussi Salo och det är Isac glad för. Inte sedan han 2020 började på Wargentinskolan i Östersund har Isac varit hemma i Vallentuna lika länge som nu.

– Jag jobbade på hockeyskolan i Rimbo för två somrar sedan, men då bodde jag där.

Han har trivts med att spela bandy i gillestugan med sina två yngre bröder, umgåtts med polare från ungdomsåren och framför allt tränat och spelat med seniorer.

– Jag är glad för möjligheten jag fått.

Uppväxt i hallen

Familjen Hamberg är synonymt med Vallentuna Hockey. Pappa Fredrik Hamberg spelade elva säsonger i klubben, mamma Titti Hamberg är i dag säkerhetsansvarig. Farbror Magnus Hamberg gjorde flera år som ordförande. Under sina första levnadsår lär Isac somnat i barnvagnen till slamret av puckar i sarg och plexiglas.

– Jag är uppväxt här, säger han och tittar från restaurangen Rookie ut över hallen.

Dock är låneavtalet snart över. 22 november tar VHF emot Eskilstuna, det blir hans sista framträdande i moderklubben för denna gång. 24 november ska han spela med ÖIK:s juniorer igen och laget har som mål att ta upp klubben i superelit.

Nästnästa helg inleds världscupen i skidskytte. Sportslukare bänkar sig framför tv:n, Isac kan se systrarna Öberg, Sebastian Samuelsson och kompani live om han har tid.

– Jag var ointresserad innan, men har sett tävlingar. Det är publikfest.

Har du kört fyspass med/intill någon av stadens alla skidstjärnor?

– Jag tror inte det. Vi hade en av deras tränare som löptränare en sommar. Han sprang med och låg först. När tränaren är snabbare än spelarna är det jobbiga pass, säger Isac och skrattar.

Idrottsmecka

Kanske är det avigt att prata skidskytte med en hockeytalang, men Isac bor i en het idrottsstad. Fotbollslaget var i allsvenskan när han flyttade upp, numera i superettan. Jämtland är topplag i Basketligan, det kryllar av skid- och skidskyttestjärnor och hans klubb, Östersunds IK, gör andra säsongen i näst högsta serien.

– Det är bra drag överallt. Nu även inom hockeyn när vi nått Allsvenskan.

Andra läsåret på gymnasiet utsågs Isac Hamberg till lagkapten i J18-laget. Det tyder på en utmärkande egenskap om en stockholmare får förtroendet i ”republiken Jämtland”.

– Jag pratar. Gillar att prata, det har givit mig förtroende bland spelare och ledare. Det handlar väl även om vad man gör på isen, kämpat har jag alltid gjort.

Uppskattar speltiden

Han är fortfarande lagkapten, nu i J20 och bär förtroendet med stolthet. Var det då givet att i gränslandet mellan J20 och ÖIK:s allsvenska trupp uppskatta en utlåning.

Kändes det som dumpning eller knuff framåt?

– Knuff framåt. Absolut. Östersund och Vallentuna har givit mig chans till seniorspel i hockeyettan.

Med Vallentuna har han fått 8-12 minuters istid per match.

– I allsvenskan kanske jag får ett par byten. Det här har varit perfekt, speltid är viktigt.

Nyttig utmaning

Fredrik Hamberg minns hur tidigt Isac var bestämd i att han skulle gå hockeygymnasium. Dessutom att han inte ville hamna i Djurgårdens eller AIK:s hockeyprogram.

– Vi hade ingenting att säga till om. I efterhand tycker jag att han fattade ett klokt beslut, säger Fredrik som var sonens pojklagstränare.

Isac visade upp sig i Mora, förde samtal med Troja-Ljungby. Bäst intryck fick han av Östersund.

– Vad ska man göra. Han har växt som person av att sköta sig själv, men det är långt upp, konstaterar Fredrik.

Så var det dialekten. Tre år i Jämtland har satt spår.

– Det kommer ”he” och grejer då och då. Märker Vallentunakompisarna det får jag pikar, säger Isac Hamberg obrydd.

Jonny Andersson

jonny@vallentunanya.se