SPORT 2024-02-29 KL. 11:30

J20 från botten till play off-spel

Av Jonny Andersson

Efter att ha dinglat på stupkanten i några säsonger har Vallentuna Hockeys äldsta juniorlag, J20, nått uppflyttningskval och det borgar för återväxt.

J20 från botten till play off-spel
KVAL. Vallentunas J20 lag har i vinter bytt tabellhalva och spelar nu play off mot Tyresö/Hanviken. Foto: Roffe Andersson

Inför slutomgångarna av serien J20 regional fortsättningen var det ganska givet att Vallentunajuniorerna skulle få chans att kvala uppåt i seriesystemet. Laget avslutade med två raka förluster, men klarade fjärdeplatsen, sista platsen till kvalets play off 1, på betydligt bättre målskillnad än Huddinge.

–Vi har gjort det jättebra. Om vi avslutat med seger mot Nacka hade vi blivit trea. J20 har gått från att i några säsonger slippa bli nedflyttade till att nu få spela kvalspel uppåt, säger tränaren Johan Sedin.

Önskar formtopp

Sedin är ny för säsongen och varken kan eller vill jämföra J20 i dag med föregående säsonger. Han konstaterar rätt och slätt att spelarna gjort det bra, visat kvalité och engagemang. Han upplever dock att man tappade en del kvalité under andra delen av grundserien.

– Det betyder inte nödvändigtvis att vi blivit sämre utan att motståndarna blivit bättre. Vår ambition och förhoppning är att det vänder, att vi har mer att ge när vi nu är i play off, säger Johan Sedin och gläds över att ett antal killar luftats i a-laget under säsongen.

Förra onsdagen fanns som exempel Theodor Forsström, Gustav Alm, Patrik Kastbom och William Palmquist ombytta samt J18-målvakten Viktor Salomonsson på bänken när Vallentuna mötte Hudiksvall.

Möter Tyresö/Hanviken

J20-laget är just nu mitt uppe i play off 1. Fjärdeplatsen innebar att laget är i klinch med seriesegrande Tyresö/Hanviken. Vallentuna förlorade båda mötena i grundserien, 0–4 och 3–5. Då hade Vallentuna inför första mötet haft sex friska i träning, i det andra gjordes sista målet i tom bur. Första play off-matchen spelades i tisdags, returen i kväll, torsdag, i Tyresö.

Johan Sedin menar att mötet mot Hanviken/Tyresö i bäst av tre matcher är en helt öppen historia och att Vallentuna har god möjlighet att ta sig vidare. I så fall väntar segraren av Nyköping och Nacka i play off 2.

– Hanviken är kanske favoriter. Vi har ingenting att förlora, säger Johan Sedin.

Sportchefen Jussi Salo var i högsta grad med och satte juniortruppen inför säsongen. Att båda hans a-lag och juniorlag lyft, glädjer honom.

– Jag trodde att vi skulle ha ett bra juniorlag och undvika att ramla ner en serie. Vi har många födda 04, alltså de äldsta i årets J20 och det brukar göra det lättare. Vi är väldigt nöjda att både J20 och a-laget lyckats och följt ett gemensamt spelsystem, säger Jussi Salo.

Jonny Andersson

jonny@vallentunanya.se