SPORT 2023-09-14 KL. 08:35

Jonny Touma ”mästare i kavaj”

Av Jonny Andersson

Jonny Touma ”mästare i kavaj”
GLÄDJELÖST. Professionellt och med cool attityd tog Jonny Touma emot hyllningarna efter att ha tagit mästarbältet utan att ha fajtats en enda sekund. Foto: Tomasz Piwinski

Vallentunaprofilen Jonny Touma fick i lördags mästarbältet i flugvikt i FCR 17. Dessvärre var det utan slagväxlingar, minsta blessyr och iklädd träningsoverall.

Alla som på julafton sett teckade filmen om tjuren Ferdinand bör fått visst medlidande för matadoren som inte får visa sin tapperhet.

Jonny Touma kan se likheter i sin emotsedda titelmatch i MMA i Fyrishov Arena, Uppsala.

Matchen ställdes in, det beskedet fick 29-årige Touma med fyra timmar till fajt.

Antiklimax

Galans huvudmatch, om mästerbältet i flugvikt mellan Jonny Touma och göteborgaren Renato Vidovic, var ett antiklimax från början till slut.

– Det känns bra ändå. Jag fick bältet och det kunde inte lösas på annat sätt.

Jonny hade bantat och tränat sig ner till rätt matchvikt. Det hade inte Renato Vidovic. Han vägde 1,1 kilo för mycket och var med det chanslös att ta hem bältet. Likväl kom man fram till att det skulle bli match, den visionen från tävlingsledningen strandade på att Vidovic saknade matchkort.

– Blodprov och matchkort är allra viktigaste att ha ordning på inför en fajt, säger Jonny Touma. Han hade blivit skadad, fått ett finger i ögat, i sin senaste match. Om man blivit skadad tar förbundet matchkortet till dess skadan är läkt. Så att ingen tävlar skadad.

BÄLTESCEREMONI.

Jonny Touma får bältet runt midjan av Zlatko Ostrogonac, vd för Fight Club Rush.

Foto: Tomasz Piwinski

Sågar förbundet

Vidovics matchkort hade kommit på villovägar, enligt uppgift. Förbundet kan ha del i skulden och Jonny Touma tycker att det saknas kompentens.

– Det är 2023 och en sak som denna måste kunna skötas digitalt, det är väldigt oseriöst att det kan bli så här. Renato hoppades att matchkortet skulle komma tillrätta innan matchdagen, så blev det inte, säger Jonny och fortsätter:

– Jag vet att han är seriös, men han är så rutinerad att han borde klarat viktkravet och haft koll på matchkortet.

Släpper inte bälte

Utan större inlevelse fick Jonny Touma kliva in i oktagonen och ta emot sitt bälte. Varanda bild berättar att han inte såg någon anledning att skoja till den ceremonin.

– Jag var både ledsen och arg, det blev bara skit. Samtidigt ska man vara professionell. Jag hade familj och vänner på läktaren och ville visa i vilken fin form jag är.

Vad som händer nu är att Renato Vidovic får utmana Jonny Touma i nästa FCR-gala. Jonny ser gärna att det blir så, ”mästare i kavaj” har han ingen lust att vara.

– Han eller någon annan får utmana mig, jag släpper inte bältet till någon, tillägger Jonny Touma.

Jonny Andersson

jonny@vallentunanya.se