SPORT 2023-11-30 KL. 10:20

Jonny Touma mästare på riktigt

Av Jonny Andersson

Tog flugviktsbältet med samtliga domarröster. Med brett leende, blodfyllt vänster ögonlock och synligt tagen av stundens allvar, strålade Jonny Touma i lördags som flugviktsmästare efter en 15 minuters tuff fajt mot Rohulla Yousofi.

Jonny Touma mästare på riktigt
AVGÖRANDE. Det var viktigt för Jonny Touma att få ner motståndaren i mattan, det blev också vinstgivande. Foto: Tomasz Piwinski

Vid 20:40-tiden i lördags jublade, om än något återhållsamt, Jonny Touma efter tre hårda ronder om FCR-titeln i flugvikt. Några minuter senare förkunnades domarnas siffror och de gav enhälligt segern till Vallentunasonen som fick bältet runt midjan.

– Just nu känns det väldigt välförtjänt. Jag har kämpat länge för det här och gör en bra fajt, säger Jonny Touma en timme efter kampen och med två färska stygn över sitt vänstra öga.

Annan utmanare

29-åringen hade mästarbältet sedan tidigare, men det var efter att motståndaren Renato Vidovic inte fått tillåtelse att gå match i Uppsala för ett par månader sedan. Vidovic lovades att få gå en ny utmanarmatch, men för ett par veckor sedan ersattes han av Rohulla Yousofi, från Haninge.

– Jag har vant mig vid sådant här. Det är inte första gången jag fått möta någon annan än det var sagt och jag har alltid tränat för att möta olika sorters fajters. Vidovic är en mer allround MMA-fajter, Yousofi en bra boxare så på så sätt blev det annorlunda. Men det här var bara min andra match i år, jag var tvungen att vinna oavsett motståndare.

Utan omskrivningar tillstår han att Yousofi var en bra MMA-motståndare. Han själv ”lite bättre”.

JÄMNT. I stående boxning hade Jonny Touma en fullvärdig utmanare i Rohulla Yousofi. Foto: Tomasz Piwinski

Vann mattkamperna

Känslan var att Jonny Touma vann första ronden. Kombattanten den andra trots att Touma avslutade ronden med Yousofi under sig i en duell där han sånär hade ett strypgrepp kopplat.

Även i slutronden fick Rohulla Yousofi försvara sig i ryggläge ett par gånger sedan Jonny Touma vräkt honom i golvet. Hela sista ronden fick dock Touma skydda sitt vänstra öga där en blodutgjutelse såg ut att skymma hans synfält. Det såg han inte som allvarligt.

– Jag såg bra.

29–28 var samtliga domares siffror. I segerintervjun vände sig Jonny till Dana White, president och ägare av UFC som är den största organisationen inom MMA.

– Jag anser att jag gjort mig förtjänt av en UFC-match. Jag är en av de två bästa flugviktarna i Europa och har FCR-bältet. Gillar han det han sett så ska jag få en UFC-match som nästa utmaning, säger Jonny Touma som på hemvägen från Västerås inte firade med en trerätters på findukat bord.

– Det blir skräpmat, typ på McDonald’s. Det är jag värd efter all kamp med vikten de senaste månaderna.

NÄRKAMP. Jonny Touma behövde komma Yousofi inpå kroppen och gjorde det vid flera tillfällen. Foto: Tomasz Piwinski