SPORT 2024-02-08 KL. 08:39

Jordnära ledarskap ger hockeypoäng

Av Uffe Lindeborg

Vallentuna Hockey vann en av helgens två matcher mot topplaget Hanviken/Tyresö, vilket ger en stabil grund i norra allettans serietabell.

Jordnära ledarskap ger hockeypoäng
GO-ZON. Trots att Vallentuna inte sköt så många skott hade de minst lika många målchanser som motståndarna. Foto: Uffe Lindeborg

Lördagens hemmaseger mot Hanviken/Tyresö med 2-1 (1-1, 1-0, 0-0) ger arbetsro, men det skiljer bara fyra poäng till Nyköping under strecket, som dessutom har en match mindre spelad.

Det blev en riktigt tajt match hemma i Vallentuna ishall. Hanviken hade det mesta av puckinnehavet och vann skotten med 33-12 inför drygt 200 åskådare. Men ändå kändes det som att segern för Vallentuna var odiskutabel. Det var så tydligt att coach Jussi Salos taktik och spelarnas vilja att hålla sig till given spelidé gav önskvärt resultat.

Jussi Salo bekräftade det intrycket när han summerade läget efter matchen.

– Vi följer våra styrkor och vår strategi och alla spelare chippar in och gör en extrem arbetsinsats, säger Jussi. Det ser bra ut, vi har knipit 1,75 poäng per match i allettan. Och vi avslutar serien med fyra raka hemmamatcher.

Berglund avgjorde

Vallentuna öppnade matchen med ett tidigt mål av Ernst Axel Boberg. Men det blev bara tre skott framåt i den första perioden och gästerna lyckades kvittera efter drygt halva perioden. Drygt tre minuter in på den andra perioden satte Love Berglund 2-1, som senare skulle visa sig bli det avgörande målet.

AVGÖRANDE. Love Berglund stänker in matchavgörande 2-1 i lördagens match mot Hanviken/Tyresö. Foto: Uffe Lindeborg

Målvakten Felikx Olsson stod två matcher i grundserien och gjorde nu debut i allettan med att rädda 32 av 33 skott.

– Han gör en stabil insats och vi har två duktiga målvakter, berömde Jussi.

Många i Vallentuna Hockey hyllar, efter denna säsongs resultat hittills, coach Jussi Salos ledarskap. Mats Ferm som var den ordförande som rekryterade Jussi till Vallentuna tvekar inte när tränaren kommer på tal.

– Det är den bästa rekryteringen jag gjort någonsin, utbrister Mats Ferm.

Tryggt ledarskap

Om man ser tillbaka i historien så ser man att just jordnära ledarskap är det som passat bäst för Vallentuna Hockey. Och man kan inte låta bli att fundera över om det finska kynnet passar extra bra i Vallentuna. Några av de bästa tränarna har haft finskt påbrå, såsom Harri Rindell som inledde sin tränarkarriär i Vallentuna 1986-1988. Eller kirunafödda Hans Särkijärvi (i Vallentuna 2003-2004 i Allsvenskan) och kalixfödda Robert Nordmark som tog Vallentuna till Allsvenskan och varit i klubben i flera omgångar.

Jussi skrattar till när det finska kynnet kommer på tal. Men just efter matchen mot Hanviken blev det så tydligt att ledarskapets mentala sida har en avgörande betydelse. Vallentunas coach log efter matchen och formulerade kloka ord. Motståndarnas coach, Anders Hultin, som ägnat drygt 30 åt att vara coach i hockeyklubbar i Stockholm är av den mer auktoritära typen. Han konstaterar kort efter matchen.

– Jävla pissmatch.

Hans Hanviken/Tyresö har annars blommat ut rejält de senaste säsongerna. Själv har han en teori varför.

– Det var då jag kom till klubben.

Anders Hultin har också varit huvudtränare i Vallentuna under 1,5 säsong 2013-2015. Hans lag fick en liten revansch på söndagen då de vann returmatchen mot Vallentuna med 4-1 (1-0, 1-0, 2-1). Vallentunas mål gjordes av backen Fredrik Stridlund.

Det som framstår som ovanligt lyckat i Vallentuna Hockey just nu är att spelarna gillar coach Jussi Salo och att lagkapten Marcus Andersson, som nyligen jubilerade med 300 matcher i den röda tröjan, har liknande ödmjuka framtoning som coachen. De har lyckats bygga en äkta laganda.

Uffe Lindeborg

uffe@vallentunanya.se