SPORT 2024-04-11 KL. 09:15

Juniorback ska få sitt genombrott

Av Jonny Andersson

Via pojklagsfotboll i Brottby SK och juniorår i Vallentuna BK är backen Isak Lingemark en av tonåringarna som ska få sitt seniorgenombrott i år. I seriepremiären fick han och laget bita i sura äpplet efter uddamålsförlust.

Juniorback ska få sitt genombrott
YNGST. Isak Lingemark är en av tre tonåringar VBK-tränaren Pelle Hyppel tror får seniorgenombrottet i år. Foto: Roffe Andersson

Det är mycket på gång för Angarnskillen Isak Lingemark närmaste veckorna. Han har under försäsongen givit sig själv chansen att ta en starttröja i division 4-truppen. Om två veckor blir han myndig och ytterligare två veckor senare ska körkortet ner i plånboken.

– Jo, men det är klart att det är nervöst, säger han och syftar då på uppkörningen.

Han griper tillfället att tacka föräldrarna för alla skjutsar genom åren. Och för moppen som tagit honom från ”obygden” till Vallentuna IP och sporthallar.

FÖRSVARSSPELARE. Isak Lingemark fick speltid i fjol och har under försäsongen tagit ytterligare kliv mot en plats i VBK:s startelva. Foto: Roffe Andersson

Inhopp i fjol

Rörande fotboll blottar 17-åringen ingen nervositet. 2023 fick han göra inhopp, främst under försäsongen och i några seriematcher. Till slut fick han starta mot Kista.

– Jag fick mest hoppa in i slutminuterna och var inställd på att inte få så mycket speltid i a-laget. När jag fick det tycker jag att det gick bra, säger han.

Hans bild av fjolåret överensstämmer med Pelle Hyppels. VBK-tränaren framhåller ytterligare två tonåringar, Adam Ringh och Liam Harris Lindholm, men antyder att det är Isak som är närmast en startelva.

– Han är bra och debuterade redan i fjol, säger Pelle Hyppel.

Flera topplag

Isak har alltid varit back, även målvakt. Han ser sig inte som jättesnabb, lyfter i stället spelförståelsen, placeringsförmågan och arbetskapaciteten.

VBK slutade tvåa i fjol, missade därefter att kvala upp. Isaks känsla är att truppen är minst lika stark i år.

Vilka huvudkonkurrenterna är rankar Pelle Hyppel enligt följande: Ängby, Roslagskulla, Parsian och Sundbyberg.

– Ängby har mosat allt på försäsongen och är storfavorit. Jag har inte jättekoll, men laget tränas av meriterade Carlos Banda och han har nog fått med sig bra spelare från BP:s J19. Roslagskulla har spelare jag tränade i Österåker och blir bra. Även Väsbylaget Parsian och Sundbyberg är starka konkurrenter.

PREMIÄRFÖRLUST. Jacob Hellqvist och lagkompisarna fick inte till det i straffområdet mot FC Djursholm. Foto: Roffe Andersson

Premiärförlust

Isak Lingemark ser till egna lagets chans:

– Vi kan ta steget upp till division 3, det är målsättningen. Försäsongen har varit bra trots att vi haft skade- och sjukdomsproblem.

VBK, med Lingemark från start, fick dock ingen bra säsongsinledning. I måndagens premiär borta mot Djursholm blev det 1–2-förlust, fem gula kort varav ett ledde till ett rött kort på backen Luca Franzi. Vallentunaspelarna fick fart på spelet först efter att Djursholm tagit ledningen i 60:e minuten. Adam Gillberg kvitterade, men på straff återtog hemmalaget ledningen. Sista kvarten jagades kvitteringen frenetiskt utan udd i avsluten.