SPORT 2023-12-14 KL. 10:41

Klassig elitmålvakt lyfter Vallentuna IBK

Av Jonny Andersson

Under en lång karriär har Stefan Odebring, 35, aldrig spelat i division 2. I det tre senaste omgångarna har han gjort det som ny målvakt i Vallentuna IBK.

Klassig elitmålvakt lyfter Vallentuna IBK
ETABLERA MÅLVAKT. I Stefan Odebring har Vallentuna IBK, i jakten på snabb återkomst i division 1, en målvakt som ska göra skillnad. Foto: Roffe Andersson

Vallentuna IBK har dragit nytta av en konflikt inom Täby FC:s herrsektion. Först vände Joakim Ekerberg tillbaka till moderklubben och det rasslade omgående in mål och assist via dennes klubba. Samtidigt kom målvakten Stefan Odebring. Han var första att reagera på situationen i Täby FC och inställd på att för gott lägga unden målvaktsmasken. Med ett skratt konstaterar han att den känslan gick över.

– Jag kunde inte acceptera det som hände i Täby och slutade, men insåg snabbt hur mycket jag saknade innebandyn, säger Stefan Odebring.

SSL-meriter

Sedan genombrottet som ung i Åkersberga IBF har Odebring hunnit med SSL- och allsvenska säsonger i Järfälla, AIK och Täby. Han har spelat SM-slutspel. Division 2 är en ny nivå.

– Lite nytändning, faktiskt. Jag var väldigt less för ett par månader sedan, säger han och fortsätter:

– Klart att det är skillnad att spela i någon av landets två högsta serier, men nivån på tvåan är klart bättre än för tio år sedan och jag trivs bra i Vallentuna.

NYTÄNDNING. Stefan Odebring saluterar ännu en seger med nya lagkamraterna i Vallentuna IBK. Foto: Roffe Andersson

Oväntade skott

Det han som målvakt upplever är att defensiva och offensiva spelidéer inte är så styrda som på elitnivå. Han måste vara beredd på att skott kommer från oväntade positioner. Hittills har han hanterat det bra. I sina matcher för VIBK har Odebring ett snitt på fyra insläppta mål. Det kunde varit än bättre om inte försvarsspelet övergivits i jakten på mål senast. Vallentuna hade 13–2 mot Huvudstaden i fredags, sista kvarten tilläts tabelljumbon göra fyra reduceringsmål och matchen slutade 16–6.

– Jag har två döttrar, sex och fyra år, som tycker att det är kul att jag spelar. Jag känner mig fräsch i kroppen och ska göra mitt bästa för Vallentuna, säger Stefan Odebring.

Han har inte koll på serien där FBC Sollentuna toppar med sex poängs försprång till Vallentuna. Han tror ändå att han är sista utpost i ett bra VIBK och svar ges nu på fredag, 15 december. Då gästas Vallentuna av serieledarna och får Odebring som han önskar tajtas tabellen då till.