SPORT 2024-08-22 KL. 10:12

Långväga värvning av ny center

Av Jonny Andersson

Efter en turbulent sommar och flytten från Blekinge till Vallentuna, är Rasmus Olofsson redo att återuppta hockeykarriären i Stockholm. Med sambon kvar i Blekinge och jakt på jobb, ser han fram emot nya möjligheter på isen.

– Senaste veckorna har varit frustrerande, ångestfyllda, säger Rasmus Olofsson.

Långväga värvning av ny center
DEFENSIV CENTER. Under sina säsonger i KRIF har Rasmus Olofsson mest haft en försvarsinriktad centerroll. Foyo: Tomasz Piwinski

Tre klubbar som i vintras spelade i hockeyttan har i sommar tvångsflyttats ner en division. 24-årige Rasmus Olofsson tillhörde KRIF – klubben tätorterna Kallinge och Ronneby, i Ronneby kommun, har gemensamt. I våras avslutade Olofsson sin tredje säsong i klubben med avsikt och tanke att en fjärde väntade.

– Man vet inte så mycket, skulle jag säga. Man känner till att klubben har problem med ekonomin, men tror att licensen ska klaras. Att det var så illa vet man inte, inte jag i alla fall, säger han efter tredje ispasset med Vallentuna.

UTVECKLA. Som ny center i Vallentuna Hockey har Olofsson en ambition att få mer utrymme för sin offensiv. Foto: Tomasz Piwinski

Lämnat sambon

Likt många i andra klubbar kunde Rasmus Olofsson se lagkompisar fly.

– Man blir fundersam. Det är ju inte bara att hitta ett nytt lag, det är ju hela livet utanför som man får ta sig en fundering kring. Jag har sambo, hade jobb på affär och hela livet där nere. Hockeyn är en del, men det är ju liksom livet utanför som förstörs när ett besked som det vi fick kommer. Det är ju inte bara för min sambo, Linn, att på en två veckor flytta med.

Det känns i tonläget att Rasmus Olofsson våndades tillsammans med Linn. Om det varit för några år sedan, när han var singel, hade han varit beredd på allt. Nu var att följa med KRIF ner i tvåan ett alternativ. Ändå otillräckligt. Han är inte klar med drömmen om att slå igenom.

NYKOMLING. Rasmus Olofsson var förr en kille som inte tog plats och han tackar flickvämnnen för att han blivit mer social och mindre tillbakadragen. Foto: Tomasz Piwinski

Gott intryck av Jussi

Vallentuna blev ett alternativ tack vare vitsord från andra spelare och en bra första kontakt med Jussi Salo, VHF:s sportchef och tränare. Sambon blir dock kvar i Blekinge.

– Vi blir särbos och det känns väldigt tråkigt, inte alls det liv vi tänkt oss.

Söker jobb

Rasmus söker ett arbete. Bostaden är en stuga i Åkersberga. Om Vallentuna vet han egentligen ingenting och namn på lagkompisar får komma med varje samling.

– Allt här uppe är Stocholm för mig. Jag vet att det här är norra Stockholm, inte mycket mer, säger Rasmus som är uppväxt på Hissingen och har sin skolning i Frölunda. Bland spelare han fostrats med kan nämnas Rasmus Dahlin, Buffalo Sabres och Lucas Raymond, Detroit Red Wings.

Nämnda extremstjärnor har nått vidare till hockeyns finrum, Olofsson som högst spelat i södra hockeyettan med Borås HC och KRIF samt J20 superelit med Karlskrona.

– Även om jag inte vet något om Vallentuna har jag fått en jätteseriös känsla av klubben. Gymmet är riktigt fint. På papperet och i snacket är det tänkt att vi ska till allettan.

Optimistisk tränare

– En bra tvåvägscenter som jag tror att det finns utveckling i. Han är rightare och det är väldigt bra, säger Jussi Salo.

Sett till statistiken har Olofsson i huvudsak haft en defensiv centerroll i KRIF. Han säger inte emot. Dock vet han att det finns en uppsida offensivt.

– Jag vill göra fler mål och har gjort det förr, säger Rasmus Olofsson.

VÅNDA.

Han har lämnat sin Linn, blivit arbetssökande men efter en vecka i Vallentuna HF ser Rasmus Olofsson fram emot säsongen i laget och han vill till allettan.

Foto: Tomasz Piwinski