SPORT 2022-04-21 KL. 15:10

Lämnar efter halvt sekel i hockeyns tjänst

Av Jonny Andersson

Lämnar efter halvt sekel i hockeyns tjänst
SLUTSURRAT. Stefan Holm i ett sista prat med en domare. Efter drygt 50 år är det dags för ett liv utanför rinkarna. Foto: Roffe Andersson

Efter ett förhållande som till och från varat i 50 år tog Stefan Holm avsked som huvudtränare i Vallentuna Hockey med J20-lagets sista kvalseriematch mot Enköping.

Stefan Holm kommer alltid att vara i en relation med Vallentuna Hockeyförening, men förra veckan gjorde han bokslut som tränare. Tredje säsongen med klubbens J20-lag blev hans sista, sedan återstår det att se om barnbarn i en framtid vill ha in farfar, eller morfar, i båset och på isen.

– Du säger 50 år. Det är nästan 55, jag är ju född inne i ishallen. Men nu lägger jag visselpipan och skridskorna åt sidan. Sedan kan jag väl misstänka att det om några år kan komma en parvel som vill lira hockey, vem vet, säger Stefan Holm.

Stefan är farfar sedan en tid, det har bidragit till beslutet att släppa hockeyn efter 25 år som tränare. Dessförinnan lika många som spelare.


SLUTCOACHAT. Här stänger Stefan Holm båsdörren i Vallentuna ishall för sista gången. Foto: Roffe Andersson


Vill lira golf
– Jag har fått sug på livet utanför rinken. Hockeyn kräver planering och tar tid. Som nybliven farfar kan jag åka och hälsa på barnbarnet utan oro för att det påverkar min uppgift som tränare. Under pandemin tjackade jag och frugan lägenhet i Spanien, det är också en orsak till mitt beslut. I ett liv utan hockey kan jag ta med mig min 83-åriga farsa till värmen och spela golf.
Det låter som prima liv, men nog finns det viss ångest, eller?

– Näe. Jag känner mig bekväm med beslutet. Och det är tid för någon annan med glöden jag hade för 25 år sedan att ta över.

Debut som tonåring
Som 17-åring, säsongen 1984-85, fick Stefan Holm dra på sig seniorlagströjan för allra första gången. Brorsan Thomas var då en av lagets stjärnor och pappa Lars Holm ingick i ledargänget, men huvudtränare var Kjell Nilsson.

– Kjelle hade något militärt uppdrag, han var ju höjdare på F16 (Upplands Flygflottilj, reds. anm) och då fick farsan coacha.
Stefan följde i Thomas och Lasses spår. Som exempel blev Stefan lagkapten några säsonger efter att brorsan släppt ifrån sig C:et.

Under åren som spelare var Stefan Holm endast på flykt i en säsong.

– Meningen var att jag skulle spela i Norge, som Thomas. Då kom frugan med magen i vädret och det kändes så fel att dra. Istället blev det en säsong i Österåker innan jag var tillbaka.

Som tränare startade han med P87-kullen som då var tio år. I perioder har han varit ifrån Vallentuna som tränare. Han tränade även Ormsta HC och vann då ett hett division 2-derby.
– Även om jag provat på i andra klubbar har hjärtat och hjärnan alltid varit här, säger Stefan Holm.

TV-pucken
I rollen som distrikts- och klubbtränare hade Holm förmånen att leda tre Stockholmskullar i TV-pucken.

I trupperna fanns killar som senare nådde stora hockeyscenen: Patric Hörnqvist, Richard Gynge, Christian Sandberg, Oscar Möller, William Nylander, Kevin Stenlund...

– Jag tror inte att jag ska sakna hockeyn lika mycket som miljön. Jag är en föreningsmänniska. Det är snacket i omklädningsrummet, bortaresor etcetera, som formar en. Men nu känner jag, som sagt, att det finns ett liv utanför hockeyn.

Att Stefan slutar betvivlade dock VHF:s ordförande, Mats Ferm.

– Jag tror inte att det här var Stefans sista match. Att han slutar som J20-tränare är klart, vi tror ändå att han blir kvar som resurstränare. Inte kan han lämna Vallentuna Hockey, det hoppas vi verkligen inte, säger Mats Ferm.

Den förhoppningen är kanske en förklaring till att Stefan Holm i tisdags, efter 3– 4 mot Enköping, klev ur båset utan minsta lilla avtackning.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se