SPORT 2023-11-09 KL. 10:47

Linn har återfått glädjen i moderkluben

Av Jonny Andersson

Efter elitsäsonger i Täby och framför allt Åkersberga är Linn Reher tillbaka där allt började – som poänggörare hemma i Vallentuna IBK.

Linn har återfått glädjen i moderkluben
HEMVÄNDARE. Efter sex säsonger i Täby FC och Åkersberga IBF har Linn Reher vänt hem till Vallentuna IBK. Foto: Roffe Andersson

Till skillnad mot senaste säsongerna ligger Vallentuna Innebandyklubb efter sju spelade omgångar hyggligt placerade i division 1-tabellen trots lördagens 4–6-förlust mot Älvsjö. Orsaken är, enligt tränaren Philip Lundberg, det långsiktiga lagbygget, sammanhållningen, som han och tränarkollegan Fredrik Lundén värnat om.

Till detta har tillkommit viktiga hemvändare som systrarna Adla och Adna Hasanagic.

Innebandyfamilj

Vänt hem har också Linn Reher. I hennes fall handlar det verkligen om hemkomst. Pappan, två bröder och tvillingsystern Maja har alla spelat i VIBK. Linns leende spricker upp när hon talar om en barndom i Rosendalsskolans sporthall.

Hon var 14–15 år när hon debuterade i damlaget, då i division 3. Sju matcher registrerades hon för och poängskörden var sex mål och två assist.

– Jag är tränardotter och började spela väldigt tidigt, så fort det fanns ett lag och jag var sex år. På första träningen var det bara jag och min tvillingsyster, sedan var vi tre. Därefter fler och fler, säger Linn och fortsätter:

– Jag minns inte så mycket av säsongen med damlaget. Men jag spelade med många mycket äldre, minns jag.

Hon var på den tiden så uppslukad av drömmen att bli SSL-spelare (landets högsta serie) att hon redan till 2017/18 gick till Täby FC:s juniorlag. Halvvägs in i andra säsongen med Täby fanns det en spricka mellan Linn, ett par andra flickor och lagledningen. Linn och ytterligare två gick till Åkersberga mitt under säsongen.

– Vallentuna var inget alternativ, jag hade precis lämnat var känslan. Jag ville mer och hade fått träna med Täbys SSL-lag.

Lyckat tjat

Med ”Ackers” var Linn Reher med om avancemanget från division 2, via Allsvenskan till SSL. I början upplevde hon tiden som ”superkul”. Dock utan den personliga framgång hon önskade, med det ett sinande driv. Efter Åkersbergaklubbens debutsäsong i SSL var Linn i våras inställd på att ställa undan klubban. Lägga av. Då inledde Fredrik ”Ludde” Lundén operation övertalning. Han ringde några gånger, hon svarade nej. Han gav inte upp och samma vecka som matchsäsongen inleddes gick Linn med på att testa. Hon är glad att han tjatade.

– Vi vann första matchen och det var roligt att spela. Innebandy var egentligen som roligast när jag var yngre. Jag har växt in i att spela på elitnivå under åren i Täby och Åkersberga. Men när jag började satsa mot högre mål kände jag att det tog så mycket tid och energi att det inte längre var värt det. Just nu känner jag att det här är roligare än att kämpa om en plats på SSL-nivå, säger Linn Reher.

Personligt

Namn: Linn Reher.

Ålder: Snart 21 år.

Bor: Lindönäs.

Yrke: Studerar modevetenskap på Stockholms universitet och arbetar i butik.

Klubbar: Vallentuna IBK, Täby FC, Åkersberga IBK.

Tabellen: VIBK ligger sexa efter sju omgångar.

Film du ser om och om igen: ”Nej, ingen favoritfilm. Hellre serier, som Vänner.”