SPORT 2023-09-28 KL. 10:23

Linnea Stensson skriver historia i OCR

Av Jonny Andersson

Linnea Stensson skriver historia i OCR
TAGGAD. Vetskapen om att en landslagsplats kan finnas "runt hörnet" fick leendet att spricka upp. Foto: Roffe Andersson

Linnea Stensson blev dubbel världsmästare i idrotthistoriens första OCR-VM. Insatsen öppnar för en framtida plats i Sveriges elitlandslag för den 20-åriga Vallentunatjejen.

Redan förra veckan kunde vi i notisform nämna Linnea Stenssons insats som gav henne två guld i världsmästerskapen i Obstacle Course Racing, OCR. VM-guld får inte ”snuttifieras”.

Du är historisk, har du insett det?

– Nej. Va, nej? Jag har inte tänkt på det så, säger hon.

I historieböckerna

När OCR om 10–20 år är en stor global sport (nu deltog aktiva från 39 nationer) kommer sportreportrar och kalenderbitare hänvisa till första världsmästerskapen i Genk, Belgien, 15–17 september 2023.

Bland segrare återfinns för evigt Linnea Stensson.

Uruguay vann allra första världsmästerskapet i fotboll. Marie Helen Westin vann allra första världsmästerskapet där fristil/skejt var en separat gren inom skidåkningen. Många har varit först, Linnea Stensson är ännu en.

– Att jag vann har inte helt sjunkit in. Men det är en jättehäftig känsla.

Vann två distanser

Hennes leende blir allt tydligare, glädjen mer och mer påtaglig under intervjun. Samtidigt är hon insiktsfull. Det fanns en elitklass, där är hon inte. Ännu.

Linnea hade 14 konkurrenter i separata åldersklassen 20–24 år. Den vann hon. Två gånger. Först distansen 3 kilometer. Därefter 15 kilometer. Om hon ingått i landslaget och tävlat i elitklass hade hon slutat runt placering 12–14, enligt Daniel Evaldsson, landslagsansvarig för de som tävlar i utbrutna åldersklasser.

På kortdistansen skulle cirka 30 hinder passeras. I långdistansen var det 50 skiftande hinder.

Linnea Stensson arbetar på Sports Club. I jobbet, innan och efter arbetstid har hon tillgång till Europas bästa ninjabana. I den vann hon i mars första Ninja world open utan att vid något tillfälle misslyckats i ett hinder.

– Jag är hinderstark. Det är helt klart det som gör att jag vinner VM.

Ingen hindermiss

Konkurrenterna fick straffrundor på grund av hindermissar, en del blev till och med avtagna i förtid (tre missade hinder). Med generat skratt konstaterar Linnea:

– Jo, jag tycker att hindren var för lätta. Det är en svår balansgång för arrangören. Man vill ju inte att det ska bli en sport där löparna alltid vinner, det ska löna sig att vara stark i hinder.

Några höll svårighetsgrad motsvarande de ”hemma” på Sports club. Andra inte.

Vad som behövs för att Vallentunatjejen ska ta nästa steg är ökad löpkapacitet. Hon är bra, tränar mycket men har en bit kvar.

– Vi har en snart öppnad testverksamhet där man gör VO2max- och laktattest. Sedan har vi löpcoacher som jag får jättebra hjälp av. Tanken är att jag ska få ett träningsupplägg.

Glädjeboost

2024 avgörs VM i Costa Rica. Kostnaden är en del i Linneas tvekan inför att försvara sina guld där, dessutom ser hon EM i Georgien som lämpligare mål.

– Hindren är svårare i EM, det gynnar mig.

Från samtalet med Daniel Evaldsson har vi med oss följande uttalande: ”Linnea måste ligga bra till för en plats i elitlandslaget.”

Om så blir, får hon resan till Costa Rica betald och kan sikta på både EM och VM.

– Har Daniel sagt det? Åhh, vad glad jag blir. Det har länge varit min dröm att komma med i landslaget. Det finns många duktiga löpare som är några år äldre än jag. Hindermässigt vågar jag påstå att jag tillhör toppen, säger Linnea.

Det är synbart att Evaldssons uttalande tänt en gnista. Linnea Stenssons träningsflit lär inte minska.

Jonny Andersson

jonny@vallentunanya.se