SPORT 2024-10-10 KL. 09:20

Lukas vill besegra Danmark i Baku

Av Jonny Andersson

Han har aldrig tidigare tävlat utanför Norden, men i helgen är Lukas Abrahamsson i Baku, Azerbajdzjan, för medaljjakt i Europamästerskapen i truppgymnastik.

Lukas vill besegra Danmark i Baku
KROPPSKONTROLL. Plankan i all ära, det är så här man vill klara av att inleda varje morgon. Foto: Roffe Andersson

Tvillingbrodern Jens Abrahamsson har senaste året gjort sig ett namn som en av Sveriges mer talangfulla brottare. Nu är det Lukas Abrahamssons tur att iklä sig en landslagsroll – i EM. Ormstakillen har sedan tidigare JSM-guld med Brommgymnasterna och silvermedaljer från nordiska juniormästerskap.

I helgen höjs ribban. Som oftast är det Danmark att slå i striden om ädlaste medaljen. Danskarna har vunnit de två junior-NM som Lukas tidigare varit med på.

Ökad spridning

Danmark och Sverige dominerar sporten. Trupperna från Azerbajdzjan, Estland, Finland, Island, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Portugal, Storbritannien, Tjeckien och Österrike gör normalt upp om bronsen på senior- och junior-EM.

Det var i Sverige truppgymnastik tog fart på 1980-talet.

– Några andra nationer börjar bli bra. På Island är truppgymnastik stort och det växer i Storbritannien, vilket är roligt, säger 16-årige Lukas Abrahamsson.

GYMNASTIKAKROBATIK. Lukas Abrahamnsson i en tumblingserie under nordiska juniormästerskapet i april. Tumbling och fristående är hans två favoriter av de tre tävlingsmomenten. Foto: Lukas Knutsson

Tidigt intresse

Att två bröder, dessutom tvillingar, väljer så vitt skilda idrotter är i sig häftigt. Att vi hittar Lukas inom gymnastiken blir snabbt förklarat.

– Jag gillade cirkusakrobatik, hoppade mycket studsmatta som liten, så det blev naturligt att börja med gymnastik.

Mamma Heléne har bästa insikten.

– De är så olika som bröder kan vara.

Det var med en granne Lukas som 7-8-åring började i Täby GF. Han gick några år senare till Enebybergsgymnasterna där det fanns fler pojkar och sedan 2020 tävlar han för storklubben Brommagymnasterna och pendlar fyra gånger i veckan till Enskede eller Engelbrektshallen, Östermalm. Till den senare har han hyggligt nära från Drottning Blankas Gymnasieskola i Vasastan. Pendlandet är en vanesak, menar han.

STRÄCK I LUFTEN. I Baku ska Lukas Abrahamsson avrunda sin sista tumblingserie med en dubbelsträckt halv. Foto: Lukas Knutsson

Orädd

Vana är det även att vara lika ofta i luften som på golvet. Truppgymnasters voltserier längs tumblinggolvet är hissnande och avslutas som regel med dubbel- och trippelvolter med skruv. I sin avslutande tumblingserie, den sista av tre varv, ska han i Baku sätta dit en ”dubbelsträckt halv”. Spikrak i hela kroppen gör han alltså två 360-gradare i luften och adderar en halv skruv. Går vi över till trampett, där det handlar om en enda maxprestation, gör Lukas tripplar.

Rädslan har han sedan länge övervunnit och konstaterar att det finns truppgymnaster med mindre konsekvenstänk.

– Jo, det klart att man behöver vara modig. Vi tränar i hoppgropar (landning i skumgummi), säger han för att klargöra att inga nya hopp tränas in utan livrem och hängslen.

I mixedtruppen

Sverige satsar på tre jämnbra juniortrupper i Baku och Lukas är uttagen i mixedtruppen (sex flickor och sex pojkar). Han ser ingen prestige i att komma med i pojk- eller mixedlaget, utan upplever att tränarna kommit fram till vilka som synkar bäst.

– Det är superkul att vara uttagen.

Tredje momentet i truppgymnastik är fristående där samtliga på golvet ska göra samma sak, samtidigt och få ihop koreografin med musiken. Av truppens tolv gymnaster kan någon/några ställas över i vissa moment. Lukas räknar med att ”köra allt”.

Sedan juni har landslagen haft läger en gång i månaden, som regel i Ängelholm. Gångna helgen hade man ett sista och Lukas har känslan att hans trupp gjort allt för att leverera i Baku.

– Vi är bra.