SPORT 2022-03-31 KL. 14:30

Mamma Mia! - en riktigt färgsprakande show

Av Jonny Andersson

Mamma Mia! - en riktigt färgsprakande show
Giftemål. Liksom i filmen blev det ett lyckligt slut när Vallentuna KK satte upp Mamma Mia! Foto: Roffe Andersson

Kopplingen ABBA och Vallentuna är sedan länge fastslagen. Och numera cementerad, för nog hade Agneta och Frida sjungit Dancing Queen i pur glädje, Benny Andersson rivit av en pianofanfar och Meryl Streep applåterat händerna röda om de sett Mamma Mia i Vallentuna ishall.

Man ska förmodligen akta sig för att skriva ”satan i gatan”, men det är ett inlevelsefullt uttryck för något utöver det vanliga. Och Vallentuna KK:s show var 80 minuters färgsprakande underhållning med musik värd att nynna med brett leende. Det är bara synd att flera månaders och otaliga timmars förberedelser bränns av på tre föreställningar under två dagar. Alla som hade otur att missa showen borde få chansen att se den under ytterligare tre -fyra helger. Minst.


Glädje. Mamma Mia baseras på glädje och den fick publiken uppleva på isen. Foto: Roffe Andersson


Skönt flyt
Aida Aboutalebi och Eistla Fixelius, showens två konferencierer, tog oss genom filmens manus med skönt flyt och när de två skrinnande in bakom scendekoren stömmade åkare ut på isen och musik ut ur högtalarna.

Totalt fick åskådarna 19 av ABBA:s odödliga hits och VKK:s showregisörer – Filippa Almström, Philip Nilsson, Sofia Pettersson och Emma Viitanen – klämde även in spår från svenska popgruppens senaste platta.

Mest drag i hallen och på isen var det när i stort sett alla åkare, med band som rekvisita, svängde loss till ”voulez-vous”.

Inte för ett ögonblick ska VKK:s alla åkare på isen förbises.

Så mycket engagemang och talang på isen samtidigt. I slutscenen räknade vi till 48 åkare plus Aida och Eistla och för många av dem handlade det om mer än om shownummer på isen.

Eistla Fixelius kunde efteråt referera till stundom kaosartade klädbyten och att just scenkläderna var något åkarnas föräldrar ska ha cred för. Symaskiner och saxar har säkert gått varma runt om i Vallentuna och resultatet bidrog till helhetsintrycket.

Stolt ordförande
Efter att han lämnat speakerbåset var ordföranden Ed Fontes stolt som en kyrktupp.
– Visst var det bra. Så mycket tid alla lagt ner på detta. Oj, man blir glad att det kom så mycket publik.

Det var inspirerande att se flera klassled promenera genom Vallentuna upp till ishallen. Skolföreställningen i fredags sågs alla gånger av drygt 500 elever och lärare.


Svårt. Showen bjöd på många imponerande sekvenser, läckert var det också. Foto: Roffe Andersson


– 2018 vände många för att parkeringen byggdes om, 2019 skrämdes många bort av att ishallstaket byggdes om och de två senaste åren har vi inte kunnat köra showen på grund av pandemin, säger Ed Fontes och anar att det fanns en längtan efter att se vad Vallentuna Konståkningsklubb hade att erbjuda.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se