Idéer behövs för att få in fler flickor i hockeyrinken och Marielle Viberg, lagledare i F10 och spelare i Vallentuna Ladies, har receptet – locka ut nyfikna mammor på isen.
World Girls Ishockey weekend är en stor och viktig företeelse i Nordamerika som fått betydelse också i Vallentuna HF. Förrförra helgen mixades under två dagar seriespel för samtliga klubbens flicklag med mammor mot barn-matcher och flickhockeyskola. Och man får se det som succé. Det kom inga horder av nya VHF-flickor, men sex nya och lika många mammor, glädjer Marielle Viberg.
Mål att fler ska börja
Totalt var det närmare 170 flickor och kvinnor på isen under dagarna, men sett till att det var många lag från flera klubbar är siffran otillräcklig och det talas om en vikande trend efter några bra år.
ENGAGEMANG. Marielle Viberg är säker på att det går att få med fler flickor i Vallentuna Hockey. Hennes knep är att även locka ut mammor på isen. Foto: Roffe Andersson
– Vi behöver bli fler i varje lag och klubb, säger Marielle Viberg.
På isen tränar F10 tillsammans med F12 denna kväll och totalt är de 15 flickor. När F10 spelade sitt poolspel på hemmais 12 oktober var man sju spelare och en från F12 inlånad målvakt. Att sju flickor är i minsta laget, håller Marielle med om. Förvisso spelas matcher i tre mot tre på kvartsplan (15 meter x 30 meter) i deras ålder, men som Marielle noterar måste man räkna med att några faller av med tiden.
– Vi behöver få flickor att se hockey som lika självklart som att spela innebandy, fotboll eller andra idrotter, säger Marielle som tolvåring började hemma i Kiruna och som 40+ återfått spellusten efter många års uppehåll.
HÖJDARE. När tekniken väl sitter i ryggmärgen är höga handledsskott effektivt. Foto: Roffe Andersson
Nivåanpassad träning
Hon är säker på att det finns kvinnor som vill testa på och fick kvitto på det under World Girls Ishockey weekend.
– Vi har sett och ser att flickor med mammor som spelar är överrepresenterade. Nu fick vi sex mammor som testade, det är jätteroligt och jag tror att de kommer tillbaka.
Marielle är även fast i tron att det aldrig är för sent att börja. Flera kullar (i VHF F10, F12 och F14) tränar ofta tillsammans och det är på isen de nivåanpassas. Som exempel menar hon att en ny 12-åring kan vara med sina jämnåriga i omklädningsrummet, men på isen köra med 10-åringar.
Vi tittar ut över isen och det är inte solklart vilka som är 9–10, 11–12 eller börjat senare än andra. Alla dribblar mellan koner, alla tar felskär, ramlar, skjuter, passar... Och glädjen smittar.
– Det är lätt att förstå vad tränaren Jimmy Adelmor menar när han jämför att träna pojkar och flickor och säger: ”Det är mer glädje, mindre tävlan i flickhockeyn”.
TRIVS. Jimmy Adelmor tränar både flick- och pojklag samt klubbens Ladies. I flickhockey slipper att han stävja "hugg och slag" och upplever "mer glädje". Foto: Roffe Andersson
Glad debutant
Det var huvudet på spiken när en av flickorna med det bredaste av leenden åker fram till sargen och undrar om Marielle såg hennes ”höjdare”.
Alla som minns känslan när pucken äntligen fick en luftfärd mot målvakten förstår.
Ebba gjorde sina första F10-matcher i lagets poolspel på hemmais. Blyg inför att hamna i intervjusituation konstaterar hon ändå:
MÅLVAKTSSPEL. Den här pucken är i tryggt förvar. Foto: Roffe Andersson
– Det gick bra och var roligt. Det var kul att glida runt och spela match.
Fler i hockeyskolan
Trots att det finns en vikande trend på riks- och Stockholmsnivå, kan Marielle Viberg med siffror stärka bilden av att Vallentuna HF har något positivt att luta sig mot. När hennes dotter började för fyra fem år sedan var det cirka tio flickor på hockeyskolan. I dag är det 20 varje söndag i en renodlad hockeyskola för flickor.
LAGGLÄDJE. Vallentuna HF:s F10-lag fick spela flera matcher under deras poolspel förrförra lördagen. Foto: Marielle Viberg, lagledare
Att börja spela hockey utan utrustning är ingen självklarhet. Marielle avfärdar att det skulle vara ettproblem. Klubben har låneutrustning och hon tipsar om Sportbytarboden.
– Där kan man göra fina klipp och behöver inte köpa ny utrustning.