SPORT 2023-05-04 KL. 08:25

Matilda matchvinnare i hemmapremiären

Av Jonny Andersson

KAMP. Matilda Öhman, till vänster, satte ständig press på försvarsspelarna i Tobo/Örbyhus. .Foto: Roffe Andersson

Med ett missat friläge, två avslut i ribban och två mål var omskolade försvarsspelaren Matilda Öhman förgrundsfigur när Frösunda SK vann hemmapremiären i division 4 mot Tobo/Örbyhus, 4–0.

Under större delen av åren som fotbollsspelare har 29-åriga Matilda Öhman haft en defensiv roll som mittfältare eller försvarsspelare. Nu har hon flyttats upp som forward och så här långt kan vi tala om succé.

Efter att truppen varit samlad i en tät cirkel och firat segern med ett fyrfaldigt leve, kommer Matilda fram med brett leende.

– Egentligen brukar jag vara back/försvarsspelare, men jag gillar att spela där uppe. Jag hoppas tränarna vill ha mig kvar som forward, säger hon.

Hann först
Matilda Öhman är säkert stabil defensivt, där har Frösunda ändå pålitliga spelare som exempelvis Mikaela Johansson, Linda Sörensson och inte minst målvakten Caroline Asp. ”Carro” har en av lagets bästa passningsfötter (den vänstra) och fick under matchen i gång flera bra uppspel som i slutändan nådde Matilda Öhman. Då blev det som regel jobbigt för gästernas backlinje.

1–0 gjorde Matilda Öhman efter att ha vunnit en 50/50-duell mot Tierplagets målvakt i straffområdet.

Spelarna krockade i skedet som bollen rullade in. Dessbättre repade sig målvakten och tillhörde gästernas ljusglimtar. Hon vann dessutom duons nästa duell. Frispelade 10-12 meter utanför straffområdet hann Matilda tänka för mycket och sköt obeslutsamt rakt på.

Innan paus utökade Frösunda ledningen. Bollen nådde in i straffområdet där Frida Fellenius kastade sig fram, sträckte ut högerbenet i full längd och fick tillräcklig träff för att bollen skulle rulla in intill målvaktens vänstra stolpe.

LUGN KVÄLL. Caroline Asp behövde vid få tillfällen visa fina målvaktstakter. Foto: Roffe Andersson

Motljus i ”Våla”
I säsongspremiären borta mot Österväla föll Frösunda. Såväl Matilda Öhman som Carro Asp skyller på att den nedåtgående solen låg rätt i ansiktet på FSK-försvaret i första halvlek. Carro Asp såg bara siluetter.
– Jag såg inte skillnad på deras och mina spelare, ändå höll jag handen så här hela tiden, säger Carro och viker handen som en kepsskärm. De spelade långt och bakom oss vilket gav dem en tidig tvåmålsledning, I andra halvlek försvarar vi oss bättre.

Östervåla vann med 4–1. Frösundas reduceringsmål gjorde Matilda Öhman, hon gjorde även sista målet i torsdags sedan Angelica Jönsson spätt på till 3–0.