SPORT 2022-06-23 KL. 13:00

Mika slipper prestationsångest i cykelsadeln

Av Jonny Andersson

Mika slipper prestationsångest i cykelsadeln
Mika Söderström var en av 30 utvalda till teamet Skoda Cykling under Vätternrundan. I helgen sitter hon upp för att se till att någon stjärna i Stockholms CK tar SM-guld. Foto Pressbild

Kombinationen skador och prestationsångest fick Mika Söderström att lämna friidrottsovalen och i helgen ska hon, med Vätternrundan i benen, lotsa en klubbkompis till guld när SM i linjelopp avgörs i Uppsala.

Gångna helgen laddade forna Vallentuna FK-löparen Mika Söderström upp med 31,5 mil runt Vättern. Hon gjorde det som en av 30 utvalda i tjejteamet Škoda Cykling. Teamets mål var att runda Sveriges näst största insjö på åtta timmar och 15 minuter (ett snitt på 39 kilometer i timmen). Den farten omöjliggjorde en kraftig sidvind.

– Inte mycket att göra åt. Sidvind är värst och att tiden blev 8:43 kan vi inte vara besvikna över, säger Mika Söderström som inför Vätternrundan som längst hade trampat i 17 mil.

Samlade guld
Annars är motvind ett ord som i viss mån speglar Mika Söderströms idrottskarriär. 2015, mitt i tonåren, drabbades hon av en första stressfraktur och fastnade i en skadeproblematik samtidigt som hon stadigt fyllde prisskåpet med segerpriser i ungdoms-SM. 2015-2017 vann hon två mästerskap i terräng samt på 800- och 1 500 (två guld) i banlöpning. Dessutom blev hon femma på 2 000 meter hinder vid ungdoms-EM 2016 och ingick i ett långsiktigt löparprojekt som Friidrottsförbundet kallade ”Svenska löpartalanger”.

Skadorna var en baksida av myntet, prestationsångest en annan. Efter 2017 sinade meriterna och rekordtiderna.

– Jag slutade i princip tävla. Det blev för jobbigt och var inte roligt att allt handlade om min prestation, säger Mika Söderström.


Mika Söderström på väg upp för att ta en ny förning för Skoda Cykling. Foto Pressbild


Gillar lagarbetet
Årets cykelsäsong är hennes första riktiga som tävlingsaktiv och hon beskriver en lång process fram till att hon lämnade friidrotten.

– Det var en lång bearbetning innan jag bestämde mig. När jag väl kom fram till beslutet att sluta springa var det väldigt skönt.

I cykelsporten, som hon upptäckte under långa turer med sin pappa, har Mika hittat något annat. Här vill hon använda sina styrkor på ett sätt som gynnar laget och hon är tydlig med att hon hellre är domestique (hjälpryttare) i ett lag än den som ska avgöra i en spurt. Det handlar således om att undvika prestationsångest och låta laget gå före jaget.
Att tävlingstiden ökat från 3-15 minuter till många timmar, tar hon enkelt på. Hon talar om mer lågintensiv träning på cykeln. Och framför allt ”inga hårda stötar för benen”.

Femma uppför Kinnekulle
Och vass i sadeln är hon redan. Den 23 april slutade Mika Söderström femma i Kinnekulleloppet och var bara 26 sekunder efter segraren, Jenny Rissveds, Sveriges världsstjärna i MTB (mountainbike).

I stundande SM är dock hennes uppgift alltså att lotsa fram stjärnorna i Stockholms CK till guld. I första hand ska Mika se till att Nathalie Eklund får en behaglig resa under de tolv milen fram till mållinjen. Nathalie vann SM 2020 och tillhör de absoluta favoriterna.

– Mika har kommit in bra i laget och hon har en bra bakgrund från friidrotten, sett till syreupptagning och hårdhet. Hon har en given plats och som jag ser det har vi det starkaste laget i startfältet. Så våra förhoppningar är stora, säger Thomas Backteman, ledare i Stockholms CK.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se