SPORT 2023-06-29 KL. 08:25

Moa är Europas snabbaste junior

Av Jonny Andersson

Moa är Europas snabbaste junior
PERSONLIGT REKORD. Moa Granat gjorde kariärens snabbaste lopp på 400 meter häck i lag-EM och besegrade i sitt heat bland annat Spaniens Carla Garcia. Foto: Nikola Krstic/Shutterstock

Vallentuna FK:s Moa Granat är med en dryg månad till Europamästerskapen för juniorer Europas snabbaste junior på 400 meter häck. 56.61 lyder nya personliga rekordet.

Gångna helgen avgjordes lag-EM i Polen. Sett till att arenan var öde på publik under tre tävlingsdagar, var helhetsintrycket av nationstävlingen lite avslaget. Enskilda prestationer livade dock upp och för två svenska svarade Moa Granat, Vallentuna friidrottsklubb.

Som en av truppens yngsta atleter visade 18-åriga Moa att formen är i antågande. Starten i b-heatet på 400 häck var hennes blott tredje efter premiären i Sollentuna Grand Prix 13 dagar tidigare och 400 slätt veckan innan.

Inte formtoppad

– Arenan var jättehäftig, att det var lite publik var inget jag tänkte på under loppet.

16 nationer deltog och utifrån årsbästa delades deltagarna upp i a- och b-grupper i fletalet grenar. Moa sprang i b-heat i sin huvudgren på lördagen. Och gjorde det strålande. Före henne i mål var endast Portugals Fatoumata Diallo.

När sedan a-heatet var avgjort visade sammanställningen att Moa slutade på 8:e plats, vilket var klart bättre än 15:e som kalkylen pekade mot. Och tiden 56.61 var personligt rekord med 16 hundradelar. Tillika snabbaste tiden av en europeiska junior 2023.

– Jätte, jätteroligt lopp. Det är så kul att veta att jag har en sådan tid i mig redan. Jag är inte toppad för detta utan ska bli snabbare för varje lopp jag gör, säger Moa Granat.

Trygg i häcktekniken

I nuläget innebär ett väldisponerat lopp att Moa springer med 15 steg mellan häckarna till och med sjätte häcken och hoppar då över med högerbenet först.

Därefter går hon över till 16 steg vilket innebär att hon tar de fyra sista med varannat ben. I lördags tog hon sjätte och tionde häcken med vänsterbenet först, resten med höger. Kanske inte optimalt alltså, men det stör henne inte.

– Jag känner mig lika trygg i att ta häcken med höger- eller vänster ben.

Tredje tävlingsdagen fanns Granat åter på startlinjen, då för slutsträckan i mixedstafetten 4 x 400 meter. Ur svensk synvinkel var möjligheten att snuva Finland på 10:e plats i sammandraget intressant. För det krävdes att Moa nådde mållinjen före Finlands avslutande löpare och att det tidsmässigt var ett par nationer mellan Sverige och Finland.

Under de tre inledande sträckorna hängde Sverige och Finland ihop och det saknades nerv i ”Finnkampen”. På bråkdelen av en sekund förändrades allt.

Vid sista växlingen stod Moa utanför sin finska konkurrent och in mot dem rusade ländernas två sista herrlöpare sida vid sida. Sedan small det. Moa åkte på en höft- och lårtackling men höll sig på benen och hann titta bakåt där den finske herrlöparen sprang ner sin finska lagkompis.

– Jag hann i ögonvrån se att båda föll. Jag blev lite chockad, men insåg att jag måste skaka av mig det och springa. Jag hade en turkiska några meter före mig, det inspirerade.

Viktig spurtduell

Som mest var turiskan fyra-fem meter före, in i sista kurvan hade Moa kontakt och på upploppet var turkiskan besegrad och klart att Vallentunalöparen skulle ta Sverige i mål som heatfemma. Placeringen var tillräcklig för att Sverige skulle gå förbi Finland med 0.5 poäng – 283–282.5.

– Jo, jag var väl orolig för att vi kunde bli diskade, det skedde ju snett vid sidan om mig så jag var osäker.

Sett till bilderna var svenskduon oskyldig.

– Ja, det kändes så och det var ju nära att även jag föll. Det var roligt att bidra med poäng, säger Moa Granat som närmast springer 400 häck i en förtävling till Bauhaus-galan på Stadion nu på söndag.

Jonny Andersson

jonny@vallentunanya.se