SPORT 2023-03-02 KL. 08:45

Moa Granat krossade 14-årigt rekord

Av Jonny Andersson

Moa Granat krossade 14-årigt rekord
REKORD. Ingen svensk juniorflicka har inomhus sprungit 400 meter snabbare än Moa Granat gjorde i Karlstad. Hon var väldigt stolt över tiden 53.78. Foto: Roffe Andersson

Med personliga rekord i nästan varje lopp, toppat med guld på inne-SM, gick Moa Granat i söndags för nytt svenskt juniorrekord på 400 meter och med tiden 53.78 raderade hon Moa Hjelmers gamla rekord.

Moa Granats inomhussäsong nådde målsnöret i söndags. Detta med en strålande insats som tar henne in i rekordlistorna.
54.19 ska ersättas av 53.78 och i stället för Moa Hjelmer ska det stå Moa Granat i förbundets rekordstatistik.
Glädjen i hennes röst och ögon är slående.

– Jag var avslappnad och kände att det fanns mer att ta, var hennes känsla efter lördagens försöksheat.

Stadigt snabbare
Den känslan har 18-åringen från Lindholmen haft med sig hela senvintern. I årets första inomhustävling, Folksam GP, satte Moa nytt personligt rekord på 400 meter i Sätrahallen. Två veckor senare, 12 februari, sprang hon distansen på 54.35 i Nordenkampen. Det personliga rekordet stod sig till att hon veckan efter sprang försöksheatet i inne-SM på 54.31. Att det i finalen ”bara” blev 54.37 berodde på att det inträffade ett par incidenter som förstörde loppet.

Framgångarna till trots har Moa inte gjort större avkall på grundträningen, utan varit målinriktad på utomhussäsongen.

– Jag har lagt upp träningen för att vara lite snabb i vinter, men att vara snabb inomhus är inte det viktigaste, säger hon.

Laddade på Dramaten
Gångna helgen avgjordes junior- och ungdoms-SM i Karlstad. Moa laddade mellan SM och JSM med sparsam träning, bland annat gick hon med gymnasiekamrater och såg Ibsens ”Ett dockhem” på Dramaten. Ingen dum idé, med facit i hand.

Moa var storfavorit att vinna F19-klassen. Av anmälningstiderna att döma handlade det om hennes kamp mot klockan.

– Det kommer in andra aspekter på taktik inomhus. Bland annat eftersom vi springer in på gemensam bana. Utomhus har man sin bana varvet runt.

Sololopp
I finalen fanns bara en taktik. Full fart. Om det skulle bli tempo på loppet fick Moa Granat ordna det på egen hand. Som hon gjorde det. Tvåan i loppet, Örgrytes Elna Wester, var 2.5 sekunder efter i mål.

– Jag hade i bakhuvudet att det kunde bli en tid under 54 sekunder. Det kändes bra från första början, jag tryckte på och kände ändå att det flöt på. Samtidigt är det svårt att känna om det går fort när man inte har någon bakom eller framför sig.

Får du mellantider, varvtid under loppet?

– Inte som jag uppfattar. Det var när jag kom i mål jag såg tiden. Först stod det 53.76, det justerades senare, säger Moa Granat.


REKORDTIDER. I nästan varje lopp Moa Granat sprungit i vinter har hon slagit personligt rekord. Bilden är från Nordenkampen, enda tävlingen hon inte vann. Foto: Jeanette Dahlström / Bildbyrån


Inga flyttplaner
Loppet var hennes sista inomhus denna vintern och Moa betonar glädjen i att ta ”sista chansen”. Någon veckas lugn tänker hon unna sig, därefter har hon fokus på 400 häck – hennes huvuddistans.

Hur tänker du på längre sikt. College i USA? Universitetsstudier i Växjö?

– Jag tänker inte flytta. USA lockar inte och ska jag fortsätta studera efter att jag tar studenten i vår blir det i Stockholm, kanske i Uppsala.

Du trivs i Vallentuna FK?

– Ja.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se