Med 40 medlemmar är Vallentuna FK:s löpargrupp ett kollektiv som märks på gator, elljusspår och inte minst i resultatlistorna i allt från medeldistans till ultramaraton.
Hur får man en löpare som specialiserat sig på 1 500 meter att gruppträna tillsammans med en som vill springa maraton under tre timmar, eller en som satsar på swimrun? Det var grundfrågan till löpargruppens tränare, Fredrik Liw och Mattias Willim.
– Man kan gå djupt i olika metoder. Det som populariserats senaste åren, genom norska bröderna Ingebrigtsen, är tröskelträning. Den träningsformen grundlades redan innan, men bröderna har gjort den stor och väldigt populär igen.
– Vår grundträning är förankrad i tröskelfilosofin och tröskeln är en given ansträngning du kan hålla i runt en timme. Hur bra den blir är relevant för de flesta löparna. Kanske med reservation för 800 meterslöpare, men säg från 1500 meter och uppåt är tröskeln den viktigaste faktorn att förbättra, säger Fredrik Liw.
BECKSVART. Det är enklare att springa i elljusspåret än att fota löpare i steget. Men snart är vårljuset tillbaka och tävlingssäsongen igång. Foto: Roffe Andersson
Två gemensamma pass
Denna tidiga vårkväll, innan vi ännu ser kluster av tussilago i dikeskanterna, är det 13 personer som hakar på. Man kan tänka sig att vissa pass inte passar allas grundträning, formtoppning inför lopp etcetera. För dessa ges möjligheter att få ett mer individanpassat upplägg.
Tisdagar och torsdagar är dagarna VFK:s löpargrupp tränar tillsammans. Söndagar är mer flytande.
– Varje söndag stämmer jag och Mattias av vad vi planerar för typ av träning veckans två pass.
Inga ”protesterar”
Avstår löpare som av utskicket ser att veckans upplägg inte är rätt för dem?
– Jag är benägen att säga att det inte är så, säger Fredrik Liw.
– Träningsupplägget ska passa alla. Men när exempelvis maratonlöpare har sin viktiga period inför en tävling kan denne gå in i en förberedande period, säger Mattias Willim.
I kväll ska gruppen springa spårets 0,9 km. Den som står inför ett maraton kanske i lugnare tempo springer elva tolv varv. Den som i närtid har ett millopp kan springa sju åtta varv i högre intensitet, med vila emellan.
– Vi skruvar en del, säger Fredrik Liw.
Bert Pohlak syns ofta bland de snabbaste i VFK på maraton och halvmaraton. Han triggas av att i gruppens app se hur många som anmält sig för träning. Att gruppträna ser han som en morot.
TRÖSKELTRÄNING. En timmes intervaller a 900 meter, väntar gänget i Vallentuna FK:s löpargrupp. Foto: Roffe Andersson
– Jag känner att jag pushar mig mer. Träningen blir av, man vill inte ligga på soffan när man vet att andra tränar, säger han.
– Vi inspirerar varandra, inflikar Mattias Willim.
Fler kvinnor
Antalet kvinnor har stadigt ökat, i dag utgör de cirka 30 procent. Bert dubbelkollar i appen och ser att fem av 13 i kväll är kvinnor. Av cirka 25 som regelbundet grupptränar, vågar Fredrik Liw påstå att antalet kvinnor procentuellt är ännu fler.
När Löpargruppen föddes var en grundidé att springa stafetter, gärna mixedstafetter.
Nu växer intresset för långa stafetter igen och i juni 2024 hade VFK tre lag i tävlingen Jättelångt (Grisslehamn–Norrtälje). Distansen 70 kilometer delades upp i fem sträckor. Vallentuna vann dam- och herrklassen och slutade tvåa i mixedklassen.
Vasastafetten lockar
Fredrik, Mattias och Bert är eniga om att stafetter är roligt. I fjol fanns tankar på att ha lag i Vasastafetten. I år blir det kanske av och då ges möjlighet att två personer delar på de nio milen, eller upp till tio personer sprider ut distanser mellan Sälen och Mora.
– Det är så paradoxalt med löpning att det är en individuell sport, men att det kollektiva är viktigt, säger Fredrik Liw.
Bert Pohlak refererar till uppslutning VFK nyligen visade i Vinthundsvintern inne i friidrottshallen, Sollentuna. När många lämnat hallen hade VFK en supporterskara kvar som hejade fram vännerna och det berömdes av speakern.
– Vi har nog byggt en fin lagkänsla, säger Fredrik Liw.