SPORT 2023-11-09 KL. 10:50

Moa Granat lämnar Vallentuna FK

Av Jonny Andersson

Väljer, efter moget övervägande, föräldrarnas klubb. Vallentunas i dag största idrottsprofil byter klubb. Efter åtta år i Vallentuna Friidrottsklubb ska häcklöparen Moa Granat tävla för Turebergs FK.

Moa Granat lämnar Vallentuna FK
GENOMBROTT. PÅ hemmaplan har Moa Granat varit överlägsen de senaste åren och tagit tre raka SM-guld på 400 meter häck. I år fick hon dessutom ett internationellt genombrott och sprang försöksheat i senior-VM. Foto: Roffe Andersson

Med sommarens guld i junior-EM, tredje raka SM-guldet och start i senior-VM, råder det ingen tvekan om att Moa Granat tillhör svensk friidrotts stora löften. 19-åriga Moa har sannerligen placerat Vallentuna FK på friidrottskartan via sina resultat på 400 meter häck.

– Jo, det klart att jag känner sorg över att Moa lämnar klubben. Det kom väl inte som en chock och jag önskar henne allt väl, säger Per Tollefors, tränare, styrelseledamot och verksam i klubben sedan 50 år.

Trivts hemma

Känslosam är också Moa, även om hon är lättad över att ha fattat sitt beslut.

– Beslutet har varit svårt. Väldigt jobbigt. Det handlar inte om att något varit dåligt, eller akut. Jag har tänkt på det här länge och känner att klubbyte är ett naturligt nästa steg, säger hon.

Allt sedan hon började har Moa fått diskreta locktoner från andra klubbar. Dock inte mer än så och hon tror att det beror på att hennes föräldrar, Madelene och Marko Granat, friidrottade på hög nivå och är insatta. Hemma i VFK har Moa undgått tävlings- och resultathets som ofta går hand i hand i storklubbarna.

– Vallentuna friidrottsklubb har lagt grund för allt i min utveckling. Jag är så tacksam och glad för den ungdomsträning jag fått, den har byggt upp mig, säger Moa.

Hon talar om vänner för livet, men menar att beslutet inte beror på att flera klubbkompisar valt andra vägar än hon. Nära träningskompisar, sedan många år, gör i dag lumpen och har pausat friidrotten.

SAMARBETE. Moa tränas sedan en tid på distans av Kenth Olsson, ansedd som en av landets bästa tränare och föredetta häcklöpare. i bakgrunden också Marko Granat som har del i träningen på hemmaplan. Foto: Roffe Andersson

Prioritering

– Jag prioriterar min idrott, men har alltid sagt att jag inte byter klubb för bytandets skull. Nu tror jag att övergången till Tureberg ska gynna mig, ge mig en extra skjuts.

Hon tränade förra vintern regelbundet i inomhushallen på Sollentunavallen och lärde känna flera i Tureberg. TFK är klubben föräldrarna tävlade för.

Marko Granat ska fortsatt vara delaktig i dotterns träning och sedan en tid tränas hon på distans av Kenth Olsson, före detta förbundskapten, tränare av bland andra Johan Wissman och ansedd som en av landets bästa. Kenth håller till i Helsingborg och cirka en gång i månaden ska Moa ner till ”Sundets pärla”. Tilläggas ska att Kenth Olsson även tränade Marko.

– Sedan jag började i Vallentuna, som 11-åring, har jag haft en fantastisk tid. Det är en familjär klubb. Men allt har sin tid och jag har noga tänkt igenom mitt beslut, säger Moa med antydan till darr på rösten.

EM huvudmålet

2024 innehåller OS i Paris (1-11 augusti), även EM i Rom (7-12 juni). EM ser hon som stora målet trots att det ligger ovanligt tidigt med anledning av OS. En OS-start känner hon baseras på ranking och kriterier SOK (Sveriges olympiska kommitté) sätter upp.

Du kan väl sänka ditt personliga rekord med en till två sekunder, då är det väl klart?

– Ja, precis, säger Moa Granat och skrattar.