SPORT 2024-10-17 KL. 09:05

Morgonträningen som gav utdelning – Eriksson och Sundell sänkte Surahammar

Av Jonny Andersson

Hundratals övningsskottunder torsdagens morgonträning gav resultat när Vallentuna vann med 4–1 borta mot Surahammar – och Gustav Erikssonoch Filip Sundell stod för tre av målen.

Morgonträningen som gav utdelning – Eriksson och Sundell sänkte Surahammar
MÅLSUGEN. Filip Sundell jobar med sina avslut för att bli en bättre målskytt. I söndags gjorde han säsongens andra mål mot Surahammar. Foto: Roffe Andersson (Arkivbild)

Vallentuna Hockey har haft en stark start på säsongen, i söndags vann laget en så kallad ”sexpoängsmatch” mot Surahammar. Jussi Salo hade några dagar innan talat om att spelmönstret börjat sitta och han såg möjligheten till morgonträning som en del i utvecklingen.

Vallentuna Nya gästade en sådan träning med fyra närvarande målvakter och lika många av VHF:s utespelare: backarna Melker Plars och Kelvin Martinsson samt centern Filip Sundell och forwarden Gustav Eriksson. Kvartetten pressade sina målvaktsvänner med otaliga projektiler.

Vill bli målskytt

Filip Sundell var en av de sista att kliva av isen efter en dryg timme som till alla delar handlar om att ställa fyra målvakter inför skarpa utmaningar.

– Jag vill utveckla mitt målskytte och när det är målvaktsträningar blir det avslut från många olika vinklar, det behöver jag, säger 21-årigen som gör andra säsongen i klubben.

Han studerar på GIH och kan sy ihop ett skolschema som passar med hockeyträningar. Dessa morgnar får han nöta detaljer som det inte finns utrymme för i ordinarie träningar. Att det är viktig träning går inte att ta miste på. Spelarna på dagens morgonpass har dessutom leenden på läpparna och sprider känslan av det inte blir mycket roligare med hockey.

MÅLSUGEN. Filip Sundell jobbar med sina avslut för att bli en bättre målskytt. I söndags gjorde han säsongens andra mål mot Surahammar. Foto: Roffe Andersson (Arkivbild)

Nöter in i det sista

Gustav Eriksson är kvar på isen och kör handledare mot öppet mål från tekningscirkeln. Filip kastar en blick mot lagkompisen och säger samtidigt att matcher är roligare en extraträning.

Tror tusan det.

– Man ska ändå inte glömma bort de viktiga detaljerna.

Matchhjältar

Som om det vore regisserat klev Eriksson och Sundell fram som matchvinnare i söndags och Hugo Haas som mur. Eriksson gjorde 1–2, Sundell 1–3 och i tom bur skickade Eriksson in 1–4. För att ytterligare påvisa värdet av detaljträning ska noteras att Gustav Eriksson och Melker Plars fick med sig assist från Surahammar.

MORGONPIGG. Centern Filip Sundell försöker skapa luckor i studieschemat för att träna på morgnarna. Foto: Jonny Andersson

Enligt tränare Jussi Salo är det mellan 8 och 15 spelare som tar chansen att nöta detaljer på morgonträningarna. För spelare som Filip Sundell, som kombinerar hockey med studier på GIH, är detta en ovärderlig möjlighet – och lagets prestationer på isen visar att det ger utdelning.