SPORT 2023-10-05 KL. 09:32

Noah tränar med Sarah Sjöström

Av Jonny Andersson

Vallentunas senaste simtalang, Noah Juhlin Fredriksson, har tagit steget in i svenska elitens träningsgrupp.

Noah tränar med Sarah Sjöström
OFFENSIV. När junior-SM avgörs i november är Vallentunakillen Noah Juhlin Fredriksson på jakt efter samtliga guld på ryggsimsdistanserna. Arkivbild

Sedan tre veckor tränar Noah Juhlin Fredriksson på NEC, Nationella Elitcentrat, som ses som navet i svensk elitsimning. Utöver ordinarie träning med klubben får han en gång i veckan bassänglängd efter bassänglängd mäta sig med landslagsstjärnor i Eriksdalsbadet, Stockholm.

Tränarna är landets bästa, kända namn i träningsgruppen är bland flera en viss Sarah Sjöström samt Michelle Coleman, från Vallentuna, och avsikten är att den 18-årige Vallentunakillen ska växla upp, ta nästa steg och nosa på a-landslaget.

– Träningen är väldigt kvalitativ. Det är den i Täby också. Men det är motiverande och skitkul att få respons från NEC:s elittränare och försöka hålla samma standard i träningen som de bästa. Att höja tempot blir naturligt, säger Noah.

Nyttig erfarenhet

Noah fick sitt nationella genombrott i våras och kom med till junior-EM i somras. Där slog han flera personliga rekord, var som närmast att nå semifinal på 50 meter ryggsim men var en tiondel för långsam.

– Jag åkte dit som bäst i Sverige, där var jag en medelmåtta, säger han lite självkritiskt och fortsätter:

– Jag fick ändå känslan att jag inte är så långt ifrån, och det inspirerar.

Kan andra kan jag-känslan?

– Precis. Jag vet vad som krävs, jag känner att jag utvecklas. Målet är att bli snabbare och starkare.

Flera ”pers”

Efter ett första pass på NEC tävlade Noah Juhlin Fredriksson förförra helgen i Svenska Simspelen i Upplands Väsby. Han tog silver på 50 ryggsim, endast besegrad av sex år äldre Samuel Törnqvist. På dubbla distansen vann han B-finalen och han satte personliga rekord på båda distanserna. Dessutom putsade Noah personliga rekordet på 50 frisim i försöken.

– Senaste halvåret har varit ett lyft och jag ser fram emot SM i Göteborg i november.

Det är inga blyga SM-mål Vallentunakillen sätter upp. Han vill vinna 50-, 100- och 200 meter ryggsim bland juniorer och samtidigt knipa medaljer bland seniorer på nämnda distanser.

– Jo, det känns realistiskt, säger Noah Juhlin Fredriksson.