SPORT 2023-05-25 KL. 08:10

Nordiska Mästaren greppade sin rädsla

Av Jonny Andersson

Nordiska Mästaren greppade sin rädsla
LANDSLAGSBROTTARE. Styrkan är ett av Tildas främsta egenskaper och här har hon fast grepp om träningskompisen Tyra Lindeblad. Foto: Roffe Andersson

För tre år sedan hade brottningstränaren Tobias Kantola problem att få ut Tilda Wanngård på tävlingsmattan. Nu är Vallentunatjejen nordisk ungdomsmästare.

Två litauiskor och en lettländska fick sträcka vapen när 17-åriga Tilda Wanngård härom veckan lyfte och kastade dem på mattan när nordiska ungdomsmästerskapen avgjordes i Vilnius, Litauen.

Den här utvecklingen kunde hennes tränare inte ana när Tilda för fyra år sedan dök upp i Väsby brottarklubbs träningslokal.

– Tilda kom sent in i en nybörjargrupp. Väldigt sent. Att börja i den åldern hon var är svårt, man har teknikluckor som de flesta lär sig i mycket tidig ålder. Jag kan säga att Tilda länge hanterat ”barnsjukdomar” och delvis gör det forfarande, säger Tobias Kantola.

Vägrade länge
Orsaken till att Tilda Wanngård började sent, trots att hennes brottningstränande pappa motiverade henne i ung ålder, var rädsla.
– Jag vägrade, vågade inte och var rädd.

Till slut tröttnade hon på innebandy, tog mod till sig och började som 13-åring.

Med tiden fick Tobias Kantola även inse att Tilda inte längtade ut i tävlingssammanhang. När han för första gången ”tvingat henne” och resultatet blev tre förlorade matcher, var han rädd att han gjort adepten en björntjänst.

– Jag minns att jag tänkte: ”Henne får jag inte med på tävling igen”, säger han.

– Jag kände: ”Nu räcker det”, säger hon och skrattar.

Båda oroade sig i onödan. Tilda hade mer motivation än hon kunde föreställa sig.

– Jag tog ju några poäng i de första matcherna, det motiverade mig minns jag.

Genombrott 2022/23
Gångna tävlingssäsongen har inneburit genombrottet. I mars 2022 slutade Tilda 8:a i ungdoms-SM. I år blev hon 2:a, endast finalbesegrad av Sundsvalls Wilma Hoffman.

Dessförinnan brottades Tilda om bronset i internationella tävlingen Klippan ladies open. Med dessa insatser fick hon representera Sverige i nordiska mästerskapen (öppet för brottare från de baltiska länderna).

– Jag hade egentligen inga förväntningar alls. ”Tobbe” kunde inte följa med, med honom känner jag mig trygg. Jag kände ingen i truppen eller landslagsledningen och det var min första internationella landslagstävling. Det var jätteläskigt, säger Tilda och fortsätter:

– Jag blev chockad över att det gick så bra. Blev så glad.

Är du nervöst lagd?
– Ja. Jag kan hantera nervositet på ett annat sätt, men jag är fortfarande nervös.


ÄLSKAR TRÄNING. Från att ha varit rädd för att brottas har Tilda Wanngård numera drömmar om stora mästerskap och ett framtida OS. Foto: Roffe Andersson


Träningsflitig
Tilda besegrade Greta Tverskyte, Julita Ivanauskaite, båda från Litauen och slutligen lettiskan Santana Novicova. Avgörande menar Tilda var hennes kondition och styrka.

– Vi har jobbat mycket med min kondition, säger Tilda som har brottning på skolschemat på Tibble gymnasium i Täby och ofta kör två träningspass om dagen.

I helgen väntar första landslagslägret, i Sundsvall, inför U17-EM i juni. Hennes målsättning är att bli uttagen.

Sveriges damer är bra internationellt, är OS en dröm?

OS 2024 känner hon kommer för tidigt. 2028 däremot.

– Då ska jag var med, det kör vi på, säger Tilda Wanngård.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se