SPORT 2023-04-27 KL. 08:30

Odisciplinerat Kåre föll i premiären

Av Jonny Andersson

Odisciplinerat Kåre föll i premiären
PRESSADE. Adam Hassius (bilden) och övriga i GoIF Kåre hade bekymmer att stånga sig fram mot Alsike i division 6-premiären. Foto: Roffe Andersson

GoIF Kåre inledde säsongen med 1–2-förlust mot Alsike och gör truppen ingenting åt disciplinen blir det en jobbig säsong där hälften av lagen puttas ner i division 7.

Upplands fotbollförbund gör om seriepyramiden inför nästa säsong. Konsekvensen är att hälften av division 6-lagen skickas ner i division 7, vilket kan bli en fallgrop för Frösunda SK, GoIF Kåre och andra mindre klubbar i distriktet.
Det kan tyckas drastiskt att ”måla fan på väggen” en omgång in i Upplandsserien division 6 södra.

Kåre och Frösunda var topplag i fjol och ska ha förutsättningar att bli så även i år. Men klubbarna spelar i en serie, division 6 södra, där fyra av konkurrentlagen är reservlag/andralag i sin klubb. Sett till hur enormt starkt Sunnersta AIF 2 spurtade i fjol – med det snuvade Kåre på seriesegern – ska ändå ett varningens finger höjas.

Tufft för småklubbar
– Förbundets beslut kan bli förödande för breddfotbollen i distriktet. Föreningar som likt vi bara har en trupp, ett lag, har svårt att sätta emot om motståndarna plockat ner gubbar från sina lag högre upp i seriesystemet, säger Staffan Hassius, ordförande i GoIF Kåre.

Grundtanken Upplands fotbollförbund har är att höja nivån i division 6. I dag finns det fyra division 6-serier med tio lag i varje. 2024 ska det vara två serier med tolv lag.

Bantningen lär innebära längre resor, ytterligare ett par matcher och sett till domarbristen i distriktet ser Joakim Hellberg, spelande ledare i Kåre, ytterligare ett bekymmer nästa säsong. Eftersom förbundet kräver att ett antal matcher spelas på vardagar måste GoIF Kåre-truppen oftare än man önskar spela på Vallentuna IP, där det till skillnad mot på Kårevallen finns elljus.

– Vi vill spela på Kårevallen, säger han.


BESVIKEN. Joakim Hellberg var irriterad över såväl inställningen som disciplinen efter 1-2-förlusten mot Knivstalaget Alsike. Foto: Roffe Andersson


Bristande disciplin
Ner i sjuan ska hur som helst inte Kårstalaget, det understryker Hellberg bestämt. I måndagens seriepremiär blev det dock förlust, 1–2 mot Knivstalaget Alsike. Bestående intrycket av matchen är dessvärre hemmalagets brist på disciplin. Kåre blev periodvis utspelat, det lät spelarna gå ut över motståndarna och i synnerhet över domaren. Åtta gula kort och två röda (det sista taget efter slutsignalen) är allt annat än meriterande.

Joakim Hellberg försökte inte försvara sitt och lagkamraternas beteende.

– Vi är för dumma för att förstå att det inte hjälper att klaga på domaren. Det är pinsamt.

Lika bekymrad var han över engagemanget. Detta trots en enorm start där Emil Dahlgren skarvade bollen på målvaktens ben och denne hann upp för att tippa returen till hörna. Då hade matchen pågått i 20 sekunder.

”Tittar på”
– Mål där och det hade kanske blivit en annan matchbild, säger Joakim Hellberg uppgivet och fortsätter:
– Vi kommer inte alls upp i nivå, vi står och tittar när de spelar ut oss.

Alsike skapade mycket och halvvägs in i första halvlek hittade två avslut in bakom Isak Persson i Kåremålet. Det kunde blivit fler och lite talade för att hemmalaget kunde stoppa blödningen.

Bilden ljusnade inte i upptakten av andra halvlek, men med 20 minuter kvar var det som att Kårstagänget såg anledning att hissa alla segel och pumpa framåt. Inbytte Bob Stjärnvind reducerade med dryga kvarten kvar. Men. Efterspelet till målet kostade ett nytt gult kort, direkt därpå det första röda.

Ändå var slutkvarten Kåres och med lite flyt hade kampviljan givit en poäng.

– Lite sent att börja spela sista 20, konstaterar Joakim Hellberg.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se