SPORT 2023-06-15 KL. 08:20

Onsdagsgolfen har blivit helig tid

Av Jonny Andersson

Onsdagsgolfen har blivit helig tid
08:30. Klockorna kollas och snart är det dags. Foto: Roffe Andersson

Få idrottsaktiviteter är mer lämpade för tävlingsinriktade och socialt umgängessökande än golf. I år samlas 55-plussare vid 19 tillfällen på Vallentuna Golfklubb och för Margareta Eriksson är onsdagsgolfen helig.

Redan vid ankomsten, infarten till parkeringen, är det tydligt att många i god tid tagit plats på övningsgreenerna och driving rangen.

Med 40 minuter till start ska nattsömn ut ur systemet, kroppar mjukas upp, vattenflaskor fyllas och kepsar/hattar tas på. Det väntar en varm dag när Vallentuna Nya får följa en grupp på fyra som ska spela seniorernas onsdagsgolf på Vallentuna GK.

I minst fyra och en halv timme ska de umgås, berömma varandras slag och sannolikt svära inombords över ett missriktat inspel eller löst slagen putt.

Tävlingsledaren Bengt Göran ”BG” Broström sitter vid ett av restaurangens matbord, bockar av namn och tar emot betalningar.

Han har fått tre sena återbud, ändå ska 51 deltagare lotsas ut. Han är nöjd med siffran, även om den försämrar snittet något.

– Vi har varit cirka 60 personer som spelat säsongens tre första onsdagar.

UTSLAG. Bengt Göran Broström har ställt upp sig, tagit ut siktet och snart smäller det.

Foto: Roffe Andersson

Veckans höjdpunkt

BG ska spela med Anneli Lundqvist Ärneman, Margareta Eriksson och Rickard Skoog, samtliga hemmahörande i Vallentuna. Innan 08:30, exakt starttid, hinner kvartetten med lite kallprat mellan provsvingar, axlar- och höftuppvärmning och sista putsningen av klubblad.

De är överens om att onsdagsgolfen är en höjdpunkt.

– Onsdagar är heliga. Redan från måndag, när man inväntar lottningen, börjar jag längta, säger ”Maggan”.

För Maggan finns spänning i att se vilka herrar och damer hon ska gå i samma boll med. Spela är en sak, ha trevligt lika viktigt och hon spelar gärna med obekanta.

– Lära känna nya medlemmar är en stor del av golfrundan. Det kan bli så trevliga samtal, säger hon.

– Och det kommer vi att ha i dag, försäkrar Rickard och gör sig redo att slå ut först.

SAMTAL. Undra om inte Rickard drog någon gammal golfhistoria här.

Foto: Roffe Andersson

Bra start

I ljudkulissen mixas tystnad med fågelkvitter och en gräsklippare på avstånd. Solen har klättrat högt.

Dessvärre syns inga hästar i Vedas hage och det är intill ridklubbens inhägnad, på Vallentuna GK:s 17:e hål, som kvartetten ska inleda dagen.

– För att alla ska bli klara ungefär samtidig startar grupperna från 13 av banans 18 hål, säger ”BG” som varit ordförande i Vallentuna GK och numera är ordförande i klubbens seniorkommitté.

Några minuter senare har kvartetten klarat av första slaget. Ingen har anledning att vara besviken. Anneli erkänner att det var nervöst med fotograf och reporter intill tee. Hon grejade pressen med bravur.

GEMENSKAP. Redan från start lovade Rickard Skoog att Maggan Eriksson skulle få en trivsam golfdag på hemmabanan.

Foto: Roffe Andersson

Sanningen är att Anneli strålar ikapp med solen.

– När vädret är som i dag är det fantastiskt att vara på golfbanan. Kan det bli bättre?

Längst och till ett bra läge mitt på fairway når Maggan. Detta avspeglas i hennes leende. Men hon, säkert även övriga tre, är medveten om att ett första slag inte avgör. Och att det återstår omkring 15 000 steg på stegräknaren innan scorekortet är fulltecknat.

I denna prylälskarnas värld där golfvagnar går för motor och avstånd till flaggan mäts med behändiga lasermätare, har stegräknare betydelse. Ger ett kvitto. BG Broström snittar två-tre golfrundor i veckan, det måste hans läkare se som positivt.

– Jag är diabetiker och fått rådet att gå 7 500 steg om dagen. Då är 14-15 000 steg på en golfrunda en bra grund, säger han.

Även när han nöjer sig med att bara spela halva banan är dagsmålet ändå nått.

Sportig vinterkalender

Lika nöjd som BG är över att 51 golfvänner är ute på banan är han över att 48 bokat lunch efteråt. Äta tillsammans innan prisutdelningen är en hörnsten i onsdagsgolfens sociala betydelse. Han hyllar restaurangen som ordnar mat till reducerat pris och klubben för att golfbilar kan hyras till reducerat pris.

– Det är viktigt för oss äldre att komma ut och träffas. Några har inte ekonomi att spela varje gång. Vissa klarar inte att gå 18 hål utan behöver golfbil, säger han och fortsätter:

– Tyvärr blir många äldre hemmasittande. Det sociala är ovärderligt. Vi vill att fler äldre medlemmar ska ta chansen att umgås med oss. Förrresten, torsdag-fredag veckan efter midsommar ska 28 av oss spela Orresta GK (mellan Enköping och Västerås, reds anm) med övernattning.

Aktiviteter med tävlingsnerv och gemenskap begränsas inte till enbart golf, visar det sig. Under vinterhalvåret spelar många av Vallentuna GK-seniorerna bowling och padel.

– Jätteroligt och väldigt nyttigt, säger Rickard och noterar att man får med många damer till bowlinghallen.

Inga familjefejder

Samtalen flyter på. Mycket kretsar naturligvis kring golf och klubben, bland annat insatser pensionärer kan hjälpa till med på sin golfanläggning. Inslängda frågor tycks obetydligt inverka på kvartettens tävlingsfokus.

Har ni en partner som spelar nu? Vill ni spela i samma 4-boll som hen?

Stämningen blir för en sekund som att gå på minerad mark. Den unisona ”va, vad säger du?”-reaktionen är snabbare än en klubbsving. Om något är riggat i lottningen, av vilka som ska spela i samma 4-boll, så är det den detaljen.

Anneli och BG har partnern på banan.

– Det här är möjligheten att slippa spela ihop. Vi golfar tillräckligt ofta tillsammans, säger Anneli, som har maken Lars någon annanstans utmed banan.

Hennes skratt smittar av sig.

NÄRSPEL. Anneli Lundqvist Ärneman följer bollens väg mot hålkoppen med spänning.

Foto: Roffe Andersson

Lättsamt avslut

Dagens golfrunda blir som helhet inget för rekordböckerna. Rickard har haft sin mardröm på hål med vattenhinder och blivit några bollar fattigare. Vi minns även en trädstam som hade usla elakheten att stå mitt i vägen för hans boll.

– Jag är nöjd om jag är högt på undre halvan av resultatlistan, säger Rickard lättsamt.

Maggan talar helst tyst om sina puttar. Däremot har det långa spelet klaffat.

– Fram till green har jag spelat som en gud.

– Nej, jag är inte nöjd. Bäst är att vi haft mycket trevligt, summerar hon.

Grupp efter grupp kommer in till klubbhuset. Scorekorten ska fortast möjligt lämnas in, därefter är det för några akut att återställa vätskebalansen på lockande ”19:e hålet”.

Vår kvartett får äta i lugn och ro. I stället bjuds vi på en bonuskommentar av en annan VGK-senior som precis tagit sig en tallrik mat.

Med god dos självirroni säger Leif Lewander:

– Dagens runda. Ja, den har jag redan glömt.

Vem har inte haft den känslan? Ibland har man som mest tre-fyra slag, av över hundra, värda att minnas efter en dag på golfbanan.

– Första nio hålen var jag ändå nöjd med, sedan tröt orken, tillägger Leif Lewander.

Efterlyser fler

I BG:s och Annelis anletsdrag finns dock försiktigt spirande leenden. Hennes närmast proffsiga par på hål 18, som lockade fram en triumferande gest, blir ett samtalsämne till kvällsfikat. Garanterat. Liksom BG landade hon på 70 slag med avdraget golfhandicap. För honom var resultatet två slag bättre än hans officiella hcp.

– Min bästa runda i år, säger han.

Än bättre blir det när resultaten presenteras. Rolf Karlsson är vinnare av herrklassen och delad tvåa, dock placerad som fyra, slutar Bengt Göran Broström.

Med det är han ”sämst” i familjen för damklassens vinnare är Birgit Broström på samma slutresultat som tvåan Anneli Lundqvist Ärneman.

– Vi spelar onsdagsgolf fram till 20 september. 19 onsdagar totalt. Alla seniormedlemmar är välkomna att vara med, det skulle vara roligt om återstående speldagar fylls på av fler spelare, tillägger BG Broström.

Jonny Andersson

jonny@vallentunanya.se