SPORT 2021-02-12 KL. 09:35

Optimism inom Vallentuna Hockey

Av Uffe

Optimism inom Vallentuna Hockey

PEPPAR. Tränaren Mikael Österblom manar på spelarna under match och tycker att spelet börjar se allt bättre ut.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Tränaren: "Vi vill kvala till allsvenskan" - laget i tabelltoppen efter bra omstart i vårserien

Pandemiuppehåll i 20 dagar följt av ett omänskligt spelschema grusade Vallentuna BK:s målsättning att nå allettan i ishockey.
Nu är laget i tabelltoppen med sikte på kvalspel i mars.

– Vill folk tala om fiasko är det upp till dem. Målsättningen i höstas var att gå till allettan men efter att ha försatts i karantän orkade vi inte med 19 matcher på fem veckor. Det blev för tufft, energin fanns inte, säger Vallentunalagets tränare Mikael Österblom.
VBK slutade sjua i höstens grundserie, fem poäng från en plats i allettan. I dag ser det mer planenligt ut. Främst i kamp med Strömsbro och Nyköping gör VBK upp om seriesegern i fortsättningsserien, Hockeyettan Östra Vår, tror Vallentunatränaren.

Tätat bakåt
Österblom pekar på två skillnader. Dels har truppen fått chans att träna regelbundet under en tid, därmed har han och Magnus Kullerback fått snurr på lagets spelidé. I synnerhet tajtat till defensivt. Antalet baklängesmål har halverats.
– Killarna har tränat jättebra senaste månaden, det ger resultat. Vi har börjat bli stabila och jobba som ett lag över hela isen, säger VBK-tränaren och fortsätter:
– Viljan är att göra något bra och roligt av vårsäsongen.

Ska säsongen kryddas är det serieseger som gäller. Inget annat lag än seriesegraren får chans att sätta tänderna i lag från allettan och allsvenskan.
– Jobbar vi lika hårt och spelar lika bra, finns alla möjligheter att vinna serien.

Uppskattar juniorerna
Rådande omständigheter har medfört att klubbens juniorer knappt fått träna och spela fram till de nyligen lättade restriktionerna. Mikael Österblom är snabb med att ge en "stor elogé" till J20-tränaren Stefan Holm.
– Bästa juniortränaren jag haft att göra med under mina år som hockeytränare, säger Mikael Österblom.
Österblom har luftat juniorer i träningar och matcher, sett flera med potential och hyser gott hopp om återväxten i klubben. Lucas Eriksson ser han som mer eller mindre permanent bland seniorerna, han omnämner även Jesper Eriksson och målvakten Marcus Eléhn.

Tufft schema
I söndags besegrade VBK Sollentuna HC med 4-2. Efter en tids skadefrånvaro gjorde Niclas Lehmann viktiga 3-2-målet. Mikael Österblom tror att mer är att vänta från stjärnvärvningens klubba.
Duellen i Sollentuna var starten på en intensiv matchvecka. I onsdags (efter tidningens presstopp) mötte Vallentunalaget Nyköping, på fredag väntar Wings HC i Pinnbackshallen och på söndag tar VBK emot Segeltorp.
– Det tog längre tid än vi trodde att hitta vår spelidé, nu är formen bra och vi ska göra vad vi kan för att stanna i tabelltoppen, avslutar Mikael Österblom.

Jonny Andersson