SPORT 2022-03-24 KL. 13:00

Oviss vår för Vallentuna Hockey

Av Jonny Andersson

- Det blir inte mycket värre än på det sättet, så rakt beskriver lagkaptenen Marcus Andersson känslan efter Vallentuna Hockeys tidiga säsongsslut i hockeyettan.
Och med mycket tidigt ”sommarlov” väntar veckor av ovisshet.

Oviss vår för Vallentuna Hockey

Vallentunas division 1-trupp avslutade grundserien av norra hockeyettans vårserie med två matcher på lika många dagar. Det blev två poäng efter två förluster i straffläggningar. En seger under ordinarie tid hade räckt för att förlänga säsongen med play in-matcher i minst en vecka.

– Dom matcherna vill man spela. Att säsongen tog slut var tungt. Riktigt tungt. Vi hade en tydlig målsättning att vara topp 3 i serien, det borde vi varit. Men man ska ha klart för sig att det är ottroligt jämnt mellan lagen, säger VHF:s lagkapen senaste fyra säsongerna.
Marcus håller med om att laget tappade onödiga poäng i slutskedet av flera matcher. Värst blev såklart att laget sumpade 4–3-ledning med mindre än minuten kvar mot Sundsvall i det som blev sista matchen.

I alla sammanhang nämns fjärde plats som värsta av alla. VHF blev fyra.

– Det blir en hemsk tomhet. Vi har inte haft någon träning efter matchen mot Sundsvall, men jag har snackat med flera av killarna och alla känner likadant. Man har offrat massa tid sedan i augusti och så tar det bara slut.

Utan att få spela de där vinna-eller-försvinna-matcherna.
– Precis.

Så vad händer nu?
Med sju säsonger i klubben har Örnsköldsviksskillen vuxit ut som kittet i Vallentuna Hockey. En både bra och uppskattad lagkapten från Järved, klubben som fostrat bröderna Sedin och Markus Näslund med flera.

– Och Oskar Söderberg. Vi är två från Järved i Vallentuna, påpekar Marcus och fortsätter;

– Ja, jag har i alla fall inga planer på att spela i någon annan klubb än Vallentuna. Man vet att några försvinner och nya kommer, så är det alltid. Jag har ingen aning om hur det ser ut och blir till nästa säsong, säger Marcus Andersson.

Tränarna lämnar
Klart är att tränarna, Mikael Österblom och Magnus Kullerback, lämnar. Båda har, enligt general mangagern Patrik Stolt, uttryckt en vilja att pausa och klubben har inte tjatat.
– Vilka som ersätter är en mycket bra fråga. Vi har ett avtal, vill ha en långsiktig lösning över tre år, men har ingen påskrift. Mer kan jag inte säga säger Patrik Stolt.

Att sia om truppen är lika svårt. I Vallentuna HF skrivs inga kontrakt över flera säsonger, så av tradition går alla kontrakt ut nu. Hittills har dock ingen hintat om att han lämnar eller slutar. Patrik Stolt har talat med några och uttrycker optimism. Som exempel har målvakten Hugo Haas, 20, åkt hem till Tjeckien med en vilja att återvända till Sverige.
– Och förhoppningsvis till Vallentuna. säger han.

Junior klar
Ett påskrivet kontrakt kan han dock skylta med. Glädjande är det med juniorbacken Jonn Liebschner som registreras för elva seniormatcher i vinter.

Jonn, med Norrtälje som moderklubb, har även varit tongivande i J20. Ytterligare en junior ska ha ett kotraktsförslag och givna frågan är om inte klubben ska försöka matcha en juniorfemma 2022-23 för att bygga ett mer hemvävt VHF?
– Ja, jag tycker det men jag är inte tränare. Tränare väljer ofta säkrare kort, men sett till den här säsongen har i alla fall två målvakter, tre backar och fem forwards i juniortruppen fått spela i a-laget.

– Sett till problem med sjukdomar, skador, corona är vi trots allt rätt nöjda med säsongen. Vi hoppas att J20 kan försvara vår plats i region elit och då ser det intressant ut inför nästa säsong, tillägger Patrik Stolt.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se